Intră în vigoare de azi, 1 aprilie! Veste importantă pentru români. Se întâmplă în cabinetele medicilor de familie
- Emma Cristescu
- 1 aprilie 2022, 18:21
O serie de modificări ce vizează asistența medicală primară și ambulatoriul de specialitate pentru specialităţile clinice au intrat în vigoare de azi, 1 aprilie. Intervențiile ușoare vor putea fi făcute în cabinetele medicilor de familie, iar românii vor avea partea de alte noi beneficii.
Românii vor beneficia servicii diagnostice și terapeutice, printre care: intervenții de mică chirurgie, imobilizare entorsă, sondaj vezical, peakflowmetrie, administrare medicaţie sub formă de aerosoli în cabinetele medicilor de familie.
Aceștia vor avea parte și de tratamente intramusculare, subcutanate, intravenoase sau perfuzabile la domiciliu sau la locul solicitării. Programul de lucru va fi prelungit, iar programările se vor face mult mai ușor. Situaţiile de urgenţă medico-chirurgicală pot fi făcute și la pacient acasă.
Noile norme de aplicare ale Contractului-cadru au intrat în vigoare azi, 1 aprilie 2022. Prin Ordinul Ministrului sănătăţii şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nr. 955/181/2022 a fost aprobată prelungirea aplicabilității până la 31 decembrie 2022 a prevederilor Ordinului ministrului sănătăţii şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nr. 1068/627/2021 privind aprobarea Normelor metodologice de aplicare în anul 2021 a Hotărârii Guvernului nr. 696/2021 pentru aprobarea pachetelor de servicii şi a Contractului-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate, precum și modificări și completări ale acestora, care vor intra în vigoare azi.
„Am lărgit pachetul de servicii acordate de medicii de familie pentru ca pacientul să aibă acces mai facil la tratamente, să nu mai fie obligat să se deplaseze la cabinet pentru a beneficia de un tratament, atunci când starea de sănătate nu îi permite acest lucru”, a declarat Adela Cojan, președintele interimar al CNAS.
Se întâmplă de azi, 1 aprilie
Tot de azi, românii cu vârsta de 18 ani și peste, supraponderali/obezi și/sau care prezintă unul sau mai mulți factori de risc pentru diabetul zaharat, vor beneficia de testul de toleranță la glucoză per os (TTGO) și a HBA1c. Medicul de familie va analiza rezultatele și va include pacientul în Programul Național de Diabet Zaharat și să inițieze tratamentul cu DCI Metforminum.
Medicii de specialitate pot face în cabinet proceduri diagnostice sau tratamente, cum ar fi evaluarea funcțională instrumentală cu dispozitive mecatronice, tratamentul intraarticular cu plasmă îmbogățită cu trombocite, blocajele chimice pentru spasticitate, puncţiile şi infiltraţiile intraarticulare, infiltraţiile nervoase regionale și testele clinice.
„Pentru îmbunătățirea accesului asiguraților la serviciile medicale din asistenţa medicală primară/ambulatorie de specialitate și pentru utilizarea eficientă a fondului alocat cu această destinație, sumele neconsumate până în luna decembrie a anului curent vor fi utilizate integral pentru plata serviciilor realizate și raportate de medicii de familie, respectiv de medicii de specialitate din ambulatoriu, în mod proporțional cu numărul de puncte pe serviciu realizat de fiecare medic, în limitele prevederilor bugetare alocate și aprobate pentru aceste domenii de asistență medicală”, a mai declarat Adela Cojan, președintele interimar al CNAS.