Schimbări majore! Ce se întâmplă cu tratamentul anticovid. Recomandarea OMS nu funcționează
- Simona Suciu
- 5 februarie 2022, 09:24
OMS spune că nu există încă un tratament clar împotriva covid, dar a descoperit că o combinație recomandată persanelor cu risc crescut de spitalizare sau forme severe de boală, nu funcționează în cazul tulpinii Omicron. În schimb, alte două medicamente sunt eficiente.
Un cocktail de anticorpi recomandat ca și tratament pentru covid de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) nu este eficient împotriva variantei Omicron, anunță DPA. Este vorba de combinația dintre Casirivimab şi Imdevimab. „Se pare că acest cocktail de anticorpi prezintă o lipsă de eficacitate împotriva Omicron", a declarat vineri Janet Diaz, expertă OMS în tratamente COVID-19“
Janet Diaz a adăugat că ghidul de recomandări ale OMS privind folosirea acestui tratament va fi modificat în cursul lunii februarie. Acest tip de tratament a fost recomandat pacienților infectați, care prezentau risc mare de spitalizare (vârstnicii) și persoanelor nevaccinate. De asemenea, acest cocktail a mai fost recomandat și folosit și în cazul pacienților care au făcut forme severe de covid, dar nu au dezvoltate proprii anticorpi.
Ce medicamente funcționează
Există și o veste bună. Studiile recente au arătat însă că alte două medicamente recomandate de OMS în luna ianuarie pentru pacienţii cu COVID-19 sunt eficiente, a precizat Janet Diaz. Acestea sunt: Baricitinib, dezvoltat inițial pentru tratarea artritei reumatoide, şi Sotrovimab, un anticorp monoclonal dezvoltat special pentru a combate COVID-19.
Alte două medicamente, Ruxolitinib şi Tofacitinib, nu au fost recomandate de către OMS, deoarece nu și-au dovedit beneficiile. În plus, Tofacitinib poate chiar să provoace efecte secundare severe, a anunţat OMS în luna ianuarie.
O nouă variantă Omicron
Oamenii de știință au identificat o a doua variantă de Omicron, identificată drept „BA.2”, care se răspândește cu repeziciune. Au fost detectate mai multe cazuri în California, Texas și Washington. Oamenii de știință se așteaptă ca noua variantă să se răspândească în Statele Unite în următoarea lună. Ei au dovezi că este cel puțin la fel de contagiasă ca și prima variantă Omicron, „BA.1”.
„S-ar putea ca BA.2 să aibă un mic avantaj. BA.2 ar putea fi cu 1% până la 3% mai transmisibilă, sau ceva de genul acesta”, spune Emma Hodcroft, un epidemiolog de la Universitatea din Berna.
Aceasta a urmărit variantele de coronavirus din întreaga lume, pe parcursul pandemiei, prin intermediul proiectului Nextstrain. Marea întrebare a oamenilor de știință este dacă noua variantă are suficiente mutații ca să prelungească valul în curs în SUA, așa cum s-a întâmplat în Danemarca, arată publicația online whyy.org.