Studiu incredibil. La ce oră ați făcut vaccinul anti-Covid? Nivelul de anticorpi diferă în funcție de ritmul biologic

Studiu  incredibil. La ce oră ați făcut vaccinul anti-Covid? Nivelul de anticorpi diferă în funcție de ritmul biologic

Un studiu interesant a fost creat de cercetători pentru a investiga efectul asupra nivelurilor de anticorpi în funcție de momentul vaccinării, tipul de vaccin (vaccinul cu ARNm Pfizer sau vaccinul adenoviral AstraZeneca), vârsta, sexul și numărul de zile post-vaccinare. Studiul a fost publicat într-una din publicațiile de specialitate din Marea Britanie. Această cercetare este primul pas în demonstrarea importanței timpului de administrare a vaccinul SARS-CoV-2.

Un studiu realizat pe 2.190 de lucrători din domeniul sănătății din Marea Britanie a constatat că momentul în care ați făcut vaccinul poate afecta eficacitatea acestuia. În timpul sondajului, au fost recoltate probe de sânge de la personalul medical sau de suport, asimptomatici la momentul vaccinării.

Publicat în Journal of Biological Rhythms, studiul a arătat că răspunsul organismului la vaccin poate fi afectat de ritmurile circadiene, cu niveluri de anticorpi mai mari la cei care au primit vaccinul Covid-19 după-amiaza.

circadián am [At: DEX2 / P: ~di-an / E: fr circadien] (Med; îs) Ritm ~ Ritm biologic intern pe o durată de aproximativ 24 de ore al unui organism (aflat în imposibilitatea de a sesiza alternanța între zi și noapte).

Ne puteți urmări și pe Google News

Elizabeth Klerman, co-autor al studiului, care lucrează ca cercetător în Divizia de Neurofiziologie, Unitatea de Somn de la Spitalul General din Massachusetts (MGH), consideră că descoperirea poate fi cheia pentru optimizarea eficacității vaccinului. Elizabeth Klerman a spus: „Studiul nostru observațional oferă dovada conceptului că ora din zi afectează răspunsul imun la vaccinul SARS-CoV-2, constatări care pot fi relevante pentru optimizarea eficacității vaccinului. Cercetătorii au descoperit că răspunsurile anticorpilor au fost în general mai mari pentru toți cei vaccinați mai târziu în cursul zilei, adică după-amiază. Răspunsurile anticorpilor au fost, de asemenea, mai mari la cei cărora li s-a administrat vaccinul ARNm al Pfizer, la femei și la persoanele mai tinere, în plus față de efectul orei din zi de vaccinare.

Rezultate diferite la vaccinul anti-gripal

Un studiu pe bărbați în vârstă care au fost vaccinați împotriva gripei a arătat că aceștia aveau niveluri mai mari de anticorpi atunci când au primit vaccinul dimineața, comparativ cu după-amiaza. Klerman a spus: „Studiile precedente au arătat că administrarea unor agenți chimioterapeutici la un anumit moment al zilei vizează în mod eficient celulele canceroase, dar limitează toxicitatea la alte celule”.

Cu toate acestea, studiul SARS-CoV-2 contrastează cu studiile anterioare la bărbați în vârstă, care au raportat niveluri mai ridicate de anticorpi după vaccinarea antigripală dimineața. Ea a spus: „Vaccinul SARS-CoV-2 și vaccinul antigripal au mecanisme de acțiune diferite unul față de celălalt, iar răspunsul anticorpilor poate varia foarte mult în funcție de faptul dacă sistemul imunitar recunoaște agentul patogen din infecțiile anterioare, cum ar fi gripa, sau este confruntat cu un nou virus.”

Lipsa de date privind istoricul medical și de medicație al participanților, precum și modelele lor de somn și de lucru în schimburi, au fost câțiva dintre factorii limitativi ai studiului și ar fi putut, de asemenea, să fi influențat răspunsul la vaccin.

Elizabeth Klerman: „Trebuie să ne reproducem rezultatele și să înțelegem mai bine fiziologia de bază a SARS-CoV-2 și răspunsul organismului la vaccin înainte de a putea recomanda persoanelor care doresc un rapel suplimentar de vaccin, cum ar fi vârstnicii sau imunodeprimați, programează-le vaccinarea pentru seară.