Moderna pregătește un vaccin antigripal ARN mesager. Primele studii sunt promițătoare
- Ionel Sclavone
- 11 decembrie 2021, 05:59
Un vaccin antigripal bazat pe tehnologia ARN mesager, dezvoltat de compania Moderna, a dat rezultate promițătoare, conform primelor date.
Oficialii Moderna s-au arătat satisfăcuți de primele rezultate ale unui studiu clinic cu privire la vaccinul său experimental dezvoltat împotriva gripei. Acesta este bazat pe tehnologia ARN mesager și a furnizat rezultate promiţătoare într-o fază incipientă a unui studiu clinic. Cu toate acestea, oficialii companiei americane au precizat că rezultatele sunt mai slabe decât cele generate de alte seruri de acelaşi tip aflate pe piață. Noul vaccin este conceput pentru a neutraliza toate cele patru tulpini principale ale virusului gripal.
Reprezentanții Moderna au prezentat rezultatele în cadrul unui eveniment cu investitorii. Aceștia au arătat că nivelurile de anticorpi generate de vaccinul antigripal nu au fost la fel de robuste pentru categoria vârstnicilor. Aceștia au dat ca exemplu vaccinul antigripal Fluzone HD produs de compania Sanofi, care este mai eficient.
„Pe de-o parte, anticorpii au crescut până la niveluri bune, dar, pe de altă parte, aceste niveluri nu au fost la fel de ridicate sau mai bune decât cele oferite de unele vaccinuri cu eficacitate înaltă, precum Flublok şi Fluzone HD”, a declarat Michael Yee, analist al Jefferies Group.
Moderna le-a luat fața altor producători
Denumit mRNA-1010, acest vaccin are la bază tehnologia ARN mesager, care se află şi în spatele vaccinurilor anti-COVID-19 produse de Moderna şi Pfizer-BioNTech. Producătorii farmaceutici din lumea întreagă se grăbesc să profite de această tehnologie şi să dezvolte vaccinuri împotriva altor boli, inclusiv împotriva gripei.
Studiul clinic demarat de Moderna a testat noul vaccin pe 180 de voluntari, iar o etapă intermediară a aceluiaşi studiu a înrolat peste 500 de participanţi. Cercetătorii testează noul ser comparându-i eficienţa cu cea a unui alt vaccin antigripal deja autorizat, a precizat compania americană. Se așteaptă ca rezultatele analizei sale interimare să apară la începutul anului 2022.
Datele comunicate investitorilor plasează Moderna înaintea altor producători farmaceutici, inclusiv Pfizer, care testează la rândul lor vaccinuri antigripale bazate pe tehnologia ARN mesager.
Mai multe vaccinuri bazate pe tehnologia ARN mesager sunt în lucru
Compania americană a anunţat, de asemenea, că dezvoltă un vaccin pan-respirator cu rapel annual. Acesta va ţinti numeroase virusuri, inclusiv COVID-19, virusul gripei şi virusul respirator sinciţial. Acest vaccin pan-respirator, denumit mRNA-1345, a furnizat deja rezultate pozitive într-un studiu clinic de fază incipientă.
Un alt producător de vaccinuri, Novavax, testează la rândul său în această perioadă un vaccin combinat împotriva gripei şi COVID-19. Acesta a precizat că noul produs dă rezultate promiţătoare în studii preclinice.