Alertă: Pfizer și Moderna au făcut anunțul anului. „E singura strategie disponibilă...”

Alertă: Pfizer și Moderna au făcut anunțul anului. „E singura strategie disponibilă...” Sursa: arhiva EVZ

Compania farmaceutică BioNTech a declarat, vineri, 26 noiembrie, că așteaptă mai multe date privind noua variantă îngrijorătoare de coronavirus detectată în Africa de Sud în termen de două săptămâni, pentru a determina dacă vaccinul dezvoltat în parteneriat cu Pfizer va trebui să fie reelaborat.

Pfizer și BioNTech au declarat că, dacă va fi necesar, se așteaptă să poată livra un nou vaccin adaptat la varianta Omicron în aproximativ 100 de zile. Tulpina B.1.1.529 încadrată de OMS, vineri, la categoria celor îngrijorătoare, s-ar putea răspândi mai repede decât celelalte mutații.

Pfizer se pregătește să dezvolte un nou vaccin pentru Omicron 

„Înțelegem îngrijorarea experților și am inițiat imediat investigații cu privire la varianta B.1.1.529”, a declarat BioNTech, atunci când i s-a cerut să comenteze situația.

„Așteptăm mai multe date de la testele de laborator în cel mult două săptămâni. Aceste date vor oferi mai multe informații despre  B.1.1.1.529, dacă ar putea fi o variantă care ar putea necesita o ajustare a vaccinului nostru, dacă varianta se răspândește la nivel global”, a mai precizat compania farmaceutică.

Ne puteți urmări și pe Google News

Moderna: „O doză de rapel, singura strategie disponibilă în prezent”

Moderna a precizat într-un comunicat că lucrează pentru a avansa un candidat de rapel adaptat la noua variantă și a testat, de asemenea, o doză mai mare a rapelului său existent și pentru a studia nivelul de protecție oferit de serul său împotriva mai multor variante.

„O doză de rapel a unui vaccin autorizat reprezintă singura strategie disponibilă în prezent pentru stimularea imunității în declin”, a precizat Moderna.

Cât de repede poate livra Pfizer noul vaccin

Noile variante sunt cele care eludează răspunsul imunitar țintit provocat de vaccinare. Pfizer și BioNTech ar putea să își reproiecteze vaccinul în termen de șase săptămâni și să livreze loturile inițiale în 100 de zile, a adăugat BioNTech.

Acțiunile BioNTech au crescut vineri cu 14,2%, iar acțiunile Pfizer cu 6,1%. Moderna a câștigat 20,6%.

Autoritățile mondiale au reacționat vineri cu alarme cu privire la noua variantă, UE și Marea Britanie numărându-se printre cele care au înăsprit controalele la graniță, în timp ce oamenii de știință încearcă să afle dacă mutația este rezistentă la vaccin.

Pfizer și BioNTech au creat deja versiuni ale vaccinului lor stabilit pe bază de ARNm - bazat pe virusul original găsit în orașul chinez Wuhan - pentru a viza așa-numitele variante Alpha și Delta, iar studiile clinice sunt în curs de desfășurare.

Aceste eforturi nu sunt menite să conducă la dezvoltarea unor produse comerciale; exercițiul este efectuat pentru a stabili o rutină cu autoritățile de reglementare care va contribui la accelerarea oricărei relansări viitoare a vaccinului.

Analiștii de la Evercore ISI au declarat că datele din Qatar cu privire la o altă variantă recentă au arătat un nivel ridicat de eficacitate inițială de către vaccinurile actuale, care s-a estompat semnificativ la patru luni de la dozare.

Novavax - un nou vaccin în următoarele săptămâni

Johnson & Johnson a declarat că monitorizează îndeaproape și tulpinile emergente de COVID-19 și testează eficacitatea vaccinului său împotriva noii variante.

Novavax a declarat, la rândul său, că a început să lucreze la o versiune a vaccinului care să vizeze varianta detectată în Africa de Sud și că va avea serul gata pentru testare și producție în următoarele câteva săptămâni. Vaccinul companiei conține o versiune reală a proteinei Spike a virusului, care nu poate provoca boli, dar poate declanșa sistemul imunitar.

Dezvoltatorul de vaccinuri a declarat că a început să dezvolte o proteină spike în mod specific pe baza secvenței genetice cunoscute a variantei, B.1.1.1.529.

„Activitatea inițială va dura câteva săptămâni”, a declarat un purtător de cuvânt al companiei. Acțiunile Novavax au fost în creștere cu aproape 9%, vineri.

Vaccinul Novavax a primit prima aprobare de utilizare de urgență la începutul acestei luni în Indonezia, urmată de Filipine. Compania a declarat că este pe cale să depună cererea de aprobare în SUA până la sfârșitul anului. De asemenea, a depus cereri de aprobare la Agenția Europeană pentru Medicamente, precum și în Canada.