Evenimentul Zilei > Actualitate > Alarmant! EMA face anunţul: O nouă maladie din cauza vaccinului de la Johnson & Johnson
Alarmant! EMA face anunţul: O nouă maladie din cauza vaccinului de la Johnson & Johnson

Alarmant! EMA face anunţul: O nouă maladie din cauza vaccinului de la Johnson & Johnson

Autoritatea Europeană de Reglementare a Medicamentelor a recomandat joi adăugarea unui tip rar de inflamație a coloanei vertebrale numit mielita transversală ca efect secundar al vaccinului COVID-19 în doză unică de la Johnson & Johnson.

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a recomandat joi adăugarea unei forme rare de inflamaţie spinală, denumită mielită transversă, pe lista efectelor adverse ale vaccinului monodoză dezvoltat împotriva COVID-19 de compania americană Johnson & Johnson.

Rapoarte despre această maladie neurologică gravă s-au aflat şi la baza deciziei de stopare a studiilor clinice în fază incipientă care vizau atât dezvoltarea vaccinului AstraZeneca, cât şi a vaccinului Johnson & Johnson, care au la bază o tehnologie similară.

Anunțând o serie de informaţii actualizate despre siguranţa tuturor vaccinurilor create împotriva noului coronavirus, EMA a precizat joi că a analizat şi rapoarte despre o rară afecţiune sangvină, denumită sindrom de extravazare capilară (Capillary Leak Syndrom – CLS) în urma inoculărilor cu serul anti-COVID-19 dezvoltat de compania Moderna.

UE listează o afecțiune rară a coloanei vertebrale drept efect secundar al vaccinului Johnson & Johnson COVID-19

EMA a anunţat că a înregistrat şase cazuri de CLS şi că analizează în prezent toate datele disponibile, precizând însă că deocamdată nu este clar dacă există o legătură de cauzalitate între cazurile raportate şi vaccinul companiei americane.

CLS este o afecţiune care provoacă scurgerea sângelui din vasele mici de sânge (capilare), cauzând inflamaţii şi scăderea presiunii sangvine. Incidenţa acestui sindrom a fost studiată şi în cazul vaccinurilor anti-COVID-19 produse de AstraZeneca şi Johnson & Johnson.

EMA a precizat, de asemenea, că în prezent nu există dovezi suficiente care să demonstreze o posibilă legătură între cazurile rare de sindrom inflamator multisistemic (MIS) şi vaccinurile pe bază de ARN mesager create de Pfizer-BioNTech şi Moderna.

Autoritatea de Reglementare analizează dacă vaccinurile aprobate împotriva coronavirusului ar putea cauza MIS. Sindromul este o afecțiune gravă, dar rară, în care diferite părți ale corpului devin inflamate, inclusiv inima, plămânii, rinichii, creierul, pielea, ochii sau organele gastro-intestinale.

Reprezentanții de la J&J și Moderna nu au răspuns solicitărilor de comentarii pe acestă temă, informează Reuters

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: