Rezultatele unui nou studiu aruncă în aer tot ce se știa. Ce s-a descoperit despre anticorpi după infecția Covid 

Rezultatele unui nou studiu aruncă în aer tot ce se știa. Ce s-a descoperit despre anticorpi după infecția Covid  Sursa: Pixabay

Un nou studiu a descoperit că infecția nu garantează anticorpii COVID, nu garantează producerea lor după ce o persoană a fost infectată.

În studiu, 19% dintre cei care au participat nu au produs anticorpi după ce au fost infectați. Prin urmare, studiul ZOE Covid susține că cei care nu produc anticorpi după ce au fost infectați ar putea avea un risc crescut de se infecta iar cu virusul Covid. Analiza a scos în evidenţă doi factori principali pentru cei care nu produc anticorpi: au fost fumători sau cu mai multe comorbidități.

Cei cu o sănătate proastă riscă să nu aibă protecție după infecție

Profesorul Tim Spector, om de știință şi principalul coordonator al studiului, a spus că cifrele arată că oricine cu o sănătate mai proastă riscă să nu aibă protecție după infecție, mai degrabă decât cei de vârstă înaintată sau nevaccinați.

Profesorul Spector a spus: „Datele noastre arată că cel mai bun mod de a vă proteja pe dumneavoastră și pe alții de COVID-19, chiar dacă ați avut virusul anterior, este să aveți două doze de vaccin și rapelul atunci când vi se oferă. În timp ce anticorpii par să reziste după o infecție naturală, 1 din 5 persoane nu va obține niciun beneficiu protector clar de pe urma infecției lor, mai ales dacă au avut o infecție ușoară sau asimptomatică sau dacă au comorbidități sau obiceiuri nesănătoase precum fumatul.

Ne puteți urmări și pe Google News

Este interesant de observat că, spre deosebire de vaccinare, nu doar adulții în vârstă, mai fragili sau supraponderali beneficiază de cea mai puțină protecție împotriva unei infecții anterioare, ci mai degrabă oricine are o sănătate generală mai precară. Acest lucru susține descoperirile noastre anterioare care au arătat că protecția pe termen lung obținută din vaccinurile COVID-19 este mai eficientă decât anticorpii naturali obținuți din infecție”, a subliniat cercetătorul.

În timp ce 19% nu au primit nicio protecție, 81% au prezentat anticorpi

Anticorpii din procentul de 81% au rămas până la 270 de zile după infectare, spre deosebire de scăderea treptată a vaccinului. Descoperirile au indicat trei elemente semnificative ale probabilității de a avea anticorpi crescuti:

-un număr mai mare de simptome în timpul infecției anterioare,

-simptome clasice, cum ar fi febra în timpul infecției trecute

-o incidență mai mare la momentul testului pozitiv.

Dr. Claire Steves, om de știință al aplicației ZOE COVID Study și Reader la King's College London a spus: „Ceea ce este interesant aici este că nu toți cei care au avut infecție naturală au avut anticorpi care se mențin în timp. Acest lucru subliniază importanța vaccinării chiar dacă ați fost expus la virus. Datele noastre arată că acest lucru este deosebit de important pentru persoanele cu alte afecțiuni de sănătate preexistente și pentru persoanele care fumează”.

Studiul s-a desfășurat din aprilie 2021 până în august 2021 și a testat 8.193 de persoane, relatează Express.