Bomba anului în România! Este vorba despre vaccin. Au decis să renunțe

Bomba anului în România! Este vorba despre vaccin. Au decis să renunțe Sursa foto. EVZ

Vaccinul împotriva COVID dezvoltat de AstraZeneca nu va mai fi folosit în România, dat fiind numărul scăzut de persoane care vor să se imunizeze cu acest ser.

Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a propus Ministerului Sănătăţii renunţarea la importurile de vaccin AstraZeneca. Reprezentanții Comitetului Național de Vaccinare au justificat această propunere arătând că numărul celor care aleg să se vaccineze cu acest ser este foarte redus.

„În cadrul şedinţei CNCAV pe care am avut-o în săptămâna precedentă, în unanimitate, s-a luat decizia de a propune Ministerului Sănătăţii să renunţăm la vaccinul de la compania AstraZeneca din ianuarie 2022. Aceasta, ţinând cont de faptul că este un număr foarte mic de persoane care se vaccinează cu acest tip de vaccin la nivel naţional, ţinând cont de faptul că flacoanele sunt multidoză, cu zece doze şi procentul de doze care sunt sacrificate este foarte mare”, a explicat președintele CNCAV, Valeriu Gheorghiță, într-o conferință de presă.

Potrivit spuselor sale, propunerea a fost justificată și ca urmare raportului cost – eficiență.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Şi atunci, din punct de vedere al cost eficienţei şi al managementului stocurilor, a fost propunerea pe care noi am adresat-o Ministerului Sănătăţii”, a anunţat preşedintele CNCAV, Valeriu Gheorghiță.

Valeriu Gheorghita

sursă: arhivă EvZ

Solicitările de vaccin AstraZeneca sunt foarte mici

În prezent, potrivit spuselor sale, la nivel naţional nu sunt doze disponibile de la compania AstraZeneca. România urmează, însă, să recepționeze o tranşă din acest vaccin cu care să finalizeze schema de imunizare a celor care au făcut o primă doză.

Potrivit raportărilor CNCAV, vaccinul produs de compania AstraZeneca este din ce în ce mai puțin solicitat. În foarte multe zile, arată datele statistice, nu s-a vaccinat nici o persoană cu serul AstraZeneca. De la începutul campaniei de vaccinare și până în prezent au fost imunizate un număr de 852.031 persoane.

AstraZeneca așteaptă verdictul

sursa foto. EVZ

Campania de vaccinare merge prost

În acest context, cordonatorul campaniei naţionale de vaccinare anti-COVID, medicul Valeriu Gheorghiţă, a anunțat că, săptămâna trecută, numărul persoanelor care au primit prima doză de vaccin a scăzut cu 15% faţă de săptămâna anterioară.

Peste 7.630.000 de persoane au fost vaccinate anti-COVID la nivel naţional, de la debutul campaniei de vaccinare, reprezentând mai puţin de 40% din populaţia totală. Procentul de vaccinare al populaţiei adulte în România este de 47,5, cu mult sub procentul de vaccinare înregistrat în rândul adulţilor la nivelul statelor Uniunii Europene.

Pe de altă parte, numărul persoanelor în vârstă care se vaccinează se menține la un nivel scăzut. Conform statisticilor, doar 23% dintre cei care s-au vaccinat săptămâna trecută cu prima doză au peste 60 de ani.