Veste uriașă de la inventatorii vaccinului Pfizer. Cancerul ar putea deveni doar o amintire urâtă
- Ionel Sclavone
- 13 noiembrie 2021, 05:20
„Părinții” vaccinului Pfizer vin cu o veste care oferă mari speranțe omenirii. Există șanse destul de mari ca cea mai necruțătoare boală a secolului XXI să devină doar un vis urât
Compania BionTech care a dezvoltat, împreună cu gigantul american Pfizer, unul dintre cele mai eficiente vaccinuri împotriva COVID-19, pregătește noi inovații. Anunțul a fost făcut chiar de soții Ugur Sahin şi Özlem Türeci cei doi fondatori ai laboratorului german BionTech.
Aceștia au anunțat că studiază potenţialul ARN-ului de a dezvolta sistemul imunitar pentru a lupta eficient și împotriva altor boli considerate fatale. Este vorba în principal de cancer, dar și HIV – SIDA sau malaria. Cei doi au prezentat progresele științifice într-l carte pe care au scris-o împreună cu un jurnalist, pe care au intitulat-o „Vaccinul care a schimbat lumea”.
15 vaccinuri împotriva cancerului
Cu acest prilej, cei doi oameni de știință au făcut un anunț uriaș pentru lumea medicală, care dă speranțe milioanelor de pacienți bolnavi de cancer și rudelor acestora.
„Avem 15 vaccinuri anticancerigene supuse testării clinice, cel mai avansat fiind cel împotriva melanomului”, au anunțat soții Ugur Sahin şi Özlem Türeci.
Potrivit acestora, în următorii 5 ani, pregătesc să aducă pe piaţă unele dintre aceste vaccinuri anti-cancer și, de asemenea, alte vaccinuri noi care se află într-un stadiu avansat de dezvoltare clinică.
ARN mesager are un potențial enorm în vindecarea unor boli
Cei doi oameni de știință au început să lucreze în domeniul dezvoltării noilor medicamente încă din anii 1990. Ei au elaborat mai multe studii bazate pe cercetări menite să găsească o soluție pentru a întări sistemul imunitar împotriva cancerului. Cercetările au avut la bază ARN mesager, domeniu în care s-au specializat.
„ARN mesager este cea mai veche formă de programare construită de natură, deoarece transmite celulelor instrucţiunile de producere a proteinelor. Am înţeles imediat potenţialul enorm care exista în furnizarea de informaţii direct celulelor imune, codificându-le în ARN mesager. Şi apoi lasă sistemul imunitar să facă ceea ce face cel mai bine: să ne protejeze corpul de ameninţări”, a precizat Ugur Sahin.
Pandemia de coronavirus le-a dat ocazia să-și accelezere studiile și cercetările în domeniul ARN mesager. Având toată tehnologia pregătită, celor doi soți nu le-a fost foarte dificil să dezvolte un vaccin împotriva COVID.
Pandemia a confirmat eficiența tehnologiei ARN mesager
În opinia lui Özlem Türeci, pandemia a reprezentat botezul focului pentru tehnologia de dezvoltare a vaccinurilor prin utilizarea tehnologiei ARN mesager.
„Următorii cinci până la zece ani ar putea duce la o schimbare de paradigmă în multe dintre vaccinurile existente”, a spus Özlem Türeci.
Cei doi soți au precizat că în următoarea perioadă, se vor orienta spre alte boli, precum malaria, tuberculoza și HIV și vor căuta soluții pentru dezvoltarea unor vaccinuri eficiente:
„ARN mesager ne permite să reprogramăm sistemul imunitar nu doar pentru a-l stimula, ci şi pentru a-l calma iar acest lucru va fi preţios pentru tratamentul bolilor autoimune în care daunele sunt făcute de un sistem imunitar hiper-reactiv - şi în medicina regenerativă”.