Asasinatul de la Râșcani. Cine nu a aprins becul roșu. Val de anchete la Imigrări

Asasinatul de la Râșcani. Cine nu a aprins becul roșu. Val de anchete la Imigrări Sursa foto: igm.gov.md

Asasinatul de la Râșcani. Ancheta în cazul cetățeanului tutc, ucis pe 10 iulie pe o terasă din Râșcani, bate pasul pe loc. Până acum au fost reținuți doi suspecți, însă nu se știe dacă printre aceștia se află autorul crimei.

Reamintim că cetățeanul Izzet Eren, în vârstă de 41 de ani, era condamnat în Marea Britanie la 21 de ani și cinci luni de închisoare pentru contrabandă cu droguri și deținerea ilegală de arme și muniții. El ceruse azil în Republica Moldova. Bărbatul care a tras în cetățeanul turc avea fața acoperită cu o cagulă neagră și se deplasa cu o trotinetă electrică. Potrivit anchetatorilor, acesta avea la el un pistol și a tras asupra victimei, care se afla la o terasă, mai multe focuri: patru gloanțe l-au lovit în spate și trei în cap.

Asasainatul de la Râșcani, Izzet Eren

Izzet Eren. Sursa foto: captură video

Autoritățile de la Chișinău au anunțat că, în perioada 2022-2023, au primit patru cereri de extrădare de la autoritățile din Marea Britanie. Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) din Republica Moldova a explica și motivele pentru care cetățeanul turc nu a fost extrădat.

Pe 27 iunie 2022, au explicat reprezentanții CSM, în cadrul Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, a fost înregistrat demersul Ministerului Justiției al Republicii Moldova cu privire la extrădarea unei persoane străine. La cauza indicată, la Judecătoria Chișinău sediul Ciocana, au fost conexate alte trei demersuri similare, depuse pe parcursul anilor 2022-2024.

Ne puteți urmări și pe Google News
Crima de la Râșcani

Sursa foto: Captură video

Astfel, în baza prevederilor legale, explică CSM, se interzice extrădarea persoanelor, în lipsa hotărârii irevocabile adoptate în baza cererii de chemare în judecată privind contestarea actului Inspectoratului General pentru Migrație. Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, aflându-se în imposibilitate examinării în fond a demersurilor de extrădare nominalizate.

Asasinatul de la Râșcani. Val de anchete interne

Pe fondul discuțiilor din ultima perioadă privind motivul pentru care nu a fost extrădat cetățeanul turc, mai mulți angajați din cadrul Biroului pentru Migrație și Azil și judecătorii implicați în dosarul cererii de azil a cetățeanului turc urmează să fie supuși unor anchete interne pentru a afla de ce s-a tărăgănat procesul. Audieri pe acest subiect au avut loc și pe 15 iulie, la Comisia parlamentară pentru securitate națională, apărare și ordine publică

Lilian Carp, președintele Comisiei Securitate, Apărare și Ordine Publică, a declarat că, în cazul unor persoane căutate la nivel internațional, legea prevede examinarea dosarului de azil în regim special de către Inspectoratul General pentru Migrație.

„Fiind o procedură simplă, au folosit acest tertip juridic și au tărăgănat acest dosar atât de mult, pentru că nu a fost aprins așa-numitul bec roșu în raport cu persoanele care prezintă risc de securitate. Cetățeanul truc urma să fie reținut nu mai mult de 180 de zile, perioada când se ia o decizie de a i se acorda sau nu drept de azil. Din cauza că instituțiile și judecătoriile, cu ajutorul avocaților, au tărăgănat, persoana a fost reținută peste 500 de zile, deci, s-a depășit de câteva ori termenul”, a mai explicat Lilian Carp, citat de radiochisinau.md.

Președintele Comisiei de Securitate a mai spus că  urmează să fie întreprinse măsuri în privința persoanelor care au perfectat actele  în cazul cetățeanului turc:  „Să vedem de ce nu a fost aplicată procedura specială. Am solicitat să fie inițiate anchete interne de serviciu ca să vedem dacă s-a acționat cu bună știință sau din necunoștință de cauză”.