Asasinatul de la Râșcani. Doi suspecți, reținuți. Noi detalii din ancheta uciderii cetățeanului turc

Asasinatul de la Râșcani. Doi suspecți, reținuți. Noi detalii din ancheta uciderii cetățeanului turc Izzet Eren. Sursa foto: captură video

Republica Moldova. Uciderea cetățeanului turc Izzet Eren în plină stradă, a pus pe jar poliția din Republica Moldova. Asasinatul de la Râșcani a avut loc pe 10 iulie, iar autorul nu a fost încă prins. Inspectoratul General al Poliției a transmis că, până acum, au fost reținute două persoane, care sunt suspectate de complicitate la crimă.

Au fost efectuate percheziții în cel puțin 24 de centre comerciale, gări auto, piețe, centre de plasament, parcuri, cooperative și garaje, iar peste 700 de persoane au fost verificate. Bărbatul care a tras în cetățeanul turc avea fața acoperită cu o cagulă neagră și se deplasa cu o trotinetă electrică. Potrivit anchetatorilor, acesta avea la el un pistol și a tras asupra victimei, care se afla la o terasă, mai multe focuri: patru gloanțe l-au lovit în spate și trei în cap.

„În contextul crimei din sectorul Râșcani al capitalei, din această săptămână, în care a fost ucis un cetățean turc condamnat penal în alte țări, Poliția  dă asigurări cetățenilor Republicii Moldova că siguranța lor nu este în pericol. Asta în contextul informațiilor operative deținute de oamenii legii, conform cărora această persoană a comis un omor intenționat cu scop de lichidare a cetățeanului turc, fără a fi amenințate alte vieți”, au transmis reprezentanții IGP.

Crima de la Râșcani

Sursa foto: Captură video

Asasinatul de la Râșcani. Cetățeanul turc, condamnat la 21 de ani de închisoare

Cetățeanul turc, în vârstă de 41 de ani, era acuzat de contrabandă cu droguri și deținerea ilegală de arme și muniții. El a fost condamnat în Marea Britanie la 21 de ani și cinci luni de închisoare. Autoritățile Republicii Moldova au primit, în perioada 2022-2023, patru cereri de extrădare de la autoritățile din Marea Britanie.

CSM explică de ce nu a fost extrădat cetățeanul turc

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) din Republica Moldova a explica și motivele pentru care cetățeanul turc nu a fost extrădat.

Potrivit CSM, pe 27 iunie 2022, în cadrul Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, a fost înregistrat demersul Ministerului Justiției al Republicii Moldova cu privire la extrădarea unei persoane străine. La cauza indicată, la Judecătoria Chișinău sediul Ciocana, au fost conexate alte trei demersuri similare, depuse pe parcursul anilor 2022-2024.

Astfel, în baza prevederilor legale, explică CSM, se interzice extrădarea persoanelor, în lipsa hotărârii irevocabile adoptate în baza cererii de chemare în judecată privind contestarea actului Inspectoratului General pentru Migrație. Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, aflându-se în imposibilitate examinării în fond a demersurilor de extrădare nominalizate.

Legislația ar putea fi schimbată

CSM mai precizează că, în perioada anilor 2022-2024, pe rolul Judecătoriei Chișinău și Curții de Apel Chișinău s-au aflat patru cauze de contencios administrativ împotriva Inspectoratului General pentru Migrație cu privire la contestarea actului administrativ individual defavorabil.

În trei cauze, instanța de judecată a declarat inadmisibilă cererea de chemare în judecată a cetățeanului turc împotriva Inspectoratului General pentru Migrație privind contestarea actului administrativ defavorabil, obligarea emiterii actului administrativ individual favorabil. În a patra cauză, prin hotărârea Judecătoriei Chișinău sediul Centru din 3 iulie 2024 s-a respins ca neîntemeiată acțiunea depusă de cetățeanul străin împotriva Inspectoratului General pentru Migrație, potrivit CSM.

CSM a mai transmis că examinează posibilitatea propunerii unor modificări legislative pentru îmbunătățirea procedurilor de examinare a cauzelor în materie de azil, în comun cu alte instituții de stat.