38 de urmăriți internaționali sunt în Republica Moldova. Ședință de urgență a Guvernului de la Chișinău

38 de urmăriți internaționali sunt în Republica Moldova. Ședință de urgență a Guvernului de la Chișinău Sursa foto: Guvernul Republicii Moldova

Republica Moldova. Premierul țării, Dorin Recean, a convocat, vineri, o ședință a Guvernului, pentru a discuta despre situația infracțională de nivel înalt cu care se confruntă Basarabia. Asta, după asasinatul ce s-a petrecut la Chișinău. Un cetățean turc a fost omorât în plină zi. Se pare că ar fi vorba despre o reglare de conturi, ținând cont că victima, de 41 de ani, făcea parte dintr-o grupare de crimă organizată.

În urma discuțiilor pe care Dorin Recean le-a avut cu mai mulți reprezentanți ai instituțiilor statului, a ieșit la iveală că pe teritoriul țării s-ar afla 38 de urmăriți internaționali.

Măsuri de urgență luate de autoritățile din Republica Moldova

Care profită de slăbiciunile legilor, pentru a putea să stea în Basarabia. „Am constatat că anumiți cetățeni străini, solicitanți de azil, care se află în urmărire internațională, utilizează o schemă de corupție și profită de breșele din sistem pentru a rămâne în libertate pe teritoriul Republicii Moldova.

Republica Moldova

Republica Moldova. Sursa foto: jorono/ Pixabay

Solicitarea de azil de către un cetățean străin nu permite reținerea acestuia sau interdicția de a intra în țară, iar tergiversarea dosarelor ani la rând permite aflarea în libertate a acestor persoane. Azi în Republica Moldova avem 38 de cetățeni străini, căutați pentru fraude bancare, evaziuni fiscale și, în câteva cazuri, infracțiuni cu violență, care profită de situația descrisă mai sus”, a explicat prim-ministrul Republicii Moldova.

Ne puteți urmări și pe Google News

Anunțul făcut de premierul Dorin Recean

În ceea ce privește viitorul apropiat, autoritățile au decis modificarea cadrului normativ privind azilul în Basarabia. Iar asta se va întâmpla în regim de urgență. În sarcina Ministerului de Interne revine verificarea situației solicitanților de azil, inclusiv a celor cărora le-au fost respinse cererile de azil și se află în procedură judecătorească.

„Instituțiile statului se vor asigura că cetățenii străini care intră pe teritoriul Republicii Moldova nu sunt un pericol social, iar cetățenii noștri sunt în siguranță”, a mai spus șeful Executivului, conform moldova1.md.