Un cetățean turc, în vârstă de 41 ani, a fost asasinat în plină stradă, în sectorul Rîșcani din Chișinău. Bărbatul a murit pe loc, înainte de venirea ambulanţei. Poliția nu exclude o reglare de conturi sau chiar un omor la comandă, având în vedere că victima este membru al unei grupări criminale.
Cetățeanul turc asasinat este membru unei grupări teroriste
În aceast timp, poliția a organizat mai multe filtre la toate ieșirile din Chișinău, și se fac controale amănunțite la frontierele Republicii Moldova. În plus, au fost instalate filtre de verificare și monitorizare și pe segmentul regiunii transnistriene, în efortul de a-l reține pe autorul crimei.
Poliția audiază două persoane care au statut de suspecți sau complici în cazul omorului.
„Din datele noastre operative se află încă pe teritoriul Republicii Moldova. În acest context au fost avertizați colegii de la Inspectoratul General al Poliției de Frontieră, au fost expediate consemne. Este un control sporit la toate punctele de trecere a frontierei. Au fost întărite patrulele pe sectoarele verzi a frontierei, astfel noi depunem maxim efort ca persoana să fie localizată și reținută”, a declarat ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros.
Dosar penal pentru omor comis cu o deosebită cruzime
Oamenii legii au deschis un dosar penal pentru omor comis cu o deosebită cruzime, infracţiune care se pedepseşte cu până la 20 de ani de închisoare sau detenţie pe viaţă, în funcție de circumstanțe.
Numele bărbatului ucis în sectorul Râşcani este Izzet Eren, și ar fi fost liderul unei grupări criminale din Londra, conform unor surse oficiale. Gruparea criminală din care făcea parte avea un conflict cu un alt grup infracţional, susțin jurnaliștii britanici. Între cele două grupări au avut loc mai multe reglări de conturi, inclusiv armate, atât în Turcia cât şi în Marea Britanie începând din 2009.
Izzet Eren a cerut azil în Republica Moldova
Victima, un condamnată în Marea Britanie, era un căutat internațional prin Interpol. În mai 2022, bărbatul a fost reținut pe teritoriul Republicii Moldova și a fost plasat în arest preventiv în vederea extrădării, lucru solicitat de autoritățile britanice Procuraturii Generale (PG).
Cererea de azil depusă la Inspectoratul General pentru Migrație (IGM), a fost respinsă. Cetățeanul turc a depus o contestație în instanță împotriva deciziei Inspectoratul General pentru Migrație (IGM). Procuratura Generală (PG) susține că procesul a fost tergiversat timp de doi ani, hotărârea fiind pronunțată abia pe 3 iulie 2024.
Conform legii, persoanele care au primit drept de azil nu pot fi extrădate, iar în cazul unei cereri de extrădare, persoana poate fi menținută în arest preventiv până la 180 de zile, conform prevederilor Codului de procedură penală.