Anunţ pentru cei care ies la pensie! Este obligatoriu să facă asta. Cine sunt cei vizaţi
- Ramona Rotaru
- 5 aprilie 2022, 06:30
Românii se arată din ce în ce mai interesați de a cumpăra vechime în muncă pentru a ieși la pensie fără a avea lipsuri în ceea ce privește anii de cotizație. Până în prezent, peste 14.000 de oameni au plătit anii de vechime, printre aceștia fiind și românii care au lucrat în străinătate fără contract de muncă.
Dorința de a plăti pentru anii de muncă lipsă este din ce în ce mai mare. Guvernul a oferit posibilitatea cumpărării vechimii, așa că peste 14.000 de oameni i-au plătit pentru a-și asigura anii de cotizație obligatorii pentru pensionare. Legea privind cumpărarea de vechime se aplică doar în cazul pensionării pentru limita de vârstă.
În cazul salariului minim pe economie, de 2.550 de lei, românii cotizează lunar cu 638 de lei. Pentru a plăti șase ani de vechime, trebuie să achite suma de 46.000 de lei.
Legea cu privire la achiziționarea de ani vechime nu se aplică în cazul oricărui pensionar. Potrivit declarațiilor făcute de Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii Publice, pentru pensionarea anticipată nu se pot plăti cotizațiile. Anii de vechime nu se pot cumpăra pentru a putea ieși mai repede la pensie.
„Dacă vă uitaţi foarte atent pe actul normativ, respectiv pe Ordonanţa 163/2020, care reglementează această cumpărare de vechime retroactivă, se specifică foarte clar că această cumpărare de vechime este valabilă numai pentru pensia de limită de vârstă. Am făcut această facilitate pentru beneficiarii noştri numai în cazul în care oamenii îndeplinesc în mod clar condiţiile de limită de vârstă.
Nu poţi să cumperi nişte ani-vechime doar ca să ieşi mai devreme la pensie. Este nefiresc şi anormal. Evident că ne-am gândit la această speculaţie şi am eliminat-o din lege”, a afirmat Daniel Baciu, potrivit Agerpres.
Cine poate achiziționa ani vechime în muncă
Camera Deputaților, for decizional, a aprobat prelungirea termenului pentru achiziționarea vechimii în muncă. Astfel, românii pot plăti pentru anii nelucrați până pe 1 septembrie 2023. Ordonanța de urgență adoptată prevede că baza lunară de calcul a contribuției de asigurări sociale o constituie venitul lunar asigurat înscris în contractul de asigurare socială, care nu poate fi mai mic decât salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată în vigoare la data încheierii contractului de asigurare socială.
Potrivit ordonanței, pot achiziționa ani de vechime în muncă doar persoanele care nu au calitate de pensionari.
“Persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contribuției de asigurări sociale pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii încheierii contractului de asigurare, în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în țară, în statele membre ale Uniunii Europene sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaționale în domeniul securității sociale”, se precizează în document.
Nu pot achiziționa ani vechime persoanele care au realizat stagii de cotizare în alte țări.