E lege! Totul va deveni transparent. Angajații din România vor putea să face aceste verificări

E lege! Totul va deveni transparent. Angajații din România vor putea să face aceste verificări Internet / Sursa foto: Dreamstime.com

Angajații vor putea să aibă în curând posibilitatea de a verifica informațiile referitoare la vechimea în muncă, tipul contractului de muncă semnat, poziția ocupată, salariul și sporurile încasate pe durata desfășurării activității, perioada detașării și plata contribuțiilor la stat. Totul are legătură cu o nouă inițiativă legislativă, adoptată de Camera Deputaților, for decizional în acest caz, care stabilește cadrul legal pentru punerea la dispoziția fiecărui salariat a informațiilor amintite.

Angajații vor putea să verifice singuri informațiile referitoare la perioada în care au activat pe piața muncii, salariul încasat oficial în baza documentelor depuse de angajatori la stat, precum și plata contribuțiilor. Toate aceste informații vor putea să fie accesate online, descărcate și tipărite din Registrul General de Evidenţă a Salariaţilor sau Foştilor Angajaţi.

Salariații își vor putea verifica anii declarați ca vechime în muncă

„În prezent salariații pentru a obține dovada vechimii în muncă fie fac drumuri la Inspectoratul Teritorial de Muncă, de multe ori în timpul orelor de program, stau la cozi, au nevoie de numere de înregistrare sau apelează la foștii angajatori. Ei bine, acest proiect de lege ar veni și ar oferi accesul online la aceste date în câteva click-uri și adaptată vremurilor în care trăim”, a declarat deputatul USR Cristina Prună, care a inițiat proiectul de lege adoptat de Camera Deputaților, potrivit Rador.

În termen de 60 de zile de la publicarea legii în Monitorul Oficial, Guvernul va trebui să emită și o Hotărâre de Guvern prin care să fie stabilită și metodologia de aplicare a măsurilor prevăzute în inițiativă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cum va arăta programul de muncă al angajaților în viitor

În altă ordine de idei, țara noastră este obligată să asigure un program de muncă flexibil pentru salariați, în special pentru cei care au copii cu vârste de până în opt ani. Fiecare persoană de pe piața muncii va trebui să beneficieze de dreptul de a-și presta activitatea profesională într-o formă flexibilă, au arătat oficialii de la Bruxelles într-o directivă care prevede că angajatorii vor trebui să explice, dacă va fi cazul, fiecare decizie de a refuza flexibilizarea muncii salariaților.

În baza acestor schimbări, angajații români pot să lucreze online, de la distanță, să beneficieze de program de lucru flexibil sau de program de muncă redus. Directiva de la Bruxelles prevede că salariații care au copii de până în opt ani au dreptul de a exercita activități profesionale în forme flexibile, iar în cazul în care solicită acest lucru și le este refuzat, angajatorii trebuie să-și explice demersurile.