Evenimentul Zilei > Economie > Urmează întreruperi de curent în Europa. Avertisment: Suntem la mâna vremii
Urmează întreruperi de curent în Europa. Avertisment: Suntem la mâna vremii

Urmează întreruperi de curent în Europa. Avertisment: Suntem la mâna vremii

MONEY REVIEW. Directorul executiv al Trafigura, una dintre cele mai mari companii de mărfuri din lume, subliniază pericolul producerii unor întreruperi de curent în Europa, în condițiile unei perioade prelungite de ger în această iarnă.

Vorbind la conferința FT Commodities Asia, Jeremy Weir a spus că în continuare nu există suficient gaz în regiune, în ciuda promisiunilor de creștere a fluxurilor dinspre Rusia.

„Nu avem suficiente gaze naturale în acest moment, sincer. Nu facem stocuri pentru sezonul de iarnă”. Există o îngrijorare reală în acest sens… „Dacă o să avem o iarnă rece, există riscul unei pene de curent electric în Europa”.

Președintele rus Vladimir Putin a dat ordin luna trecută gigantului de stat Gazprom să înceapă umplerea instalațiilor de depozitare pe care le controlează în Germania și Austria, crescând speranța că exporturile către Europa vor crește.

Însă au existat doar creșteri limitate ale furnizărilor din Rusia săptămâna trecută, iar luni, Gazprom a stabilit o capacitate mai mică pe conductă pentru luna decembrie. Rusia a negat că a restricţionat exporturile către Europa, în ciuda acuzaţiilor că încearcă să facă presiuni asupra Germaniei pentru a accelera adoptarea controversatei conducte Nord Stream 2.

Este de așteptat ca guvernele să reducă livrările de gaz

Deși prețurile angro în Europa au scăzut ușor la începutul acestei luni, ele rămân de patru ori mai mari decât anul trecut, înregistrând o nouă creștere. Unele industrii și-au redus deja producția ca urmare a creșterii explozive a prețurilor, printre care și compania de zinc Nyrstar a Trafigura, deoarece continuă să existe temeri că piața va rămâne complicată până în primăvară. Europa este în mare măsură dependentă de gaz după eliminarea treptată a producției de energie pe bază de cărbune.

În acest context, este de așteptat ca guvernele să reducă livrările de gaz către industriile neesențiale pentru a asigura buna funcționare a rețelei electrice.În ceea ce privește petrolul, Weir a spus că piața rămâne „foarte, foarte strânsă”, iar lipsa investițiilor în noi proiecte înseamnă că nu este exclus un „preț cu trei cifre”. Obținerea independenței față de combustibilii fosili și trecerea la o energie mai curată nu se pot întâmpla prin „apăsarea unui buton”, a spus Weir, și, prin urmare, țițeiul va fi încă necesar pentru o perioadă destul de lungă.  (Rador)