Evenimentul Zilei > Economie > Criza energetică zguduie Europa. Gazprom pregătește o nouă scumpire a gazelor
Criza energetică zguduie Europa. Gazprom pregătește o nouă scumpire a gazelor

Criza energetică zguduie Europa. Gazprom pregătește o nouă scumpire a gazelor

Gazele rusești livrate în statele europene se vor scumpi până la finalul acestui an, în condițiile înrăutățirii crizei energetice din Europa.

Grupul Gazprom a scumpit prețul de livrare pentru gazele naturale ce urmează să fie furnizate, la acest final de an, în Europa. Compania rusească a estimate că volumul livrărilor se va menține la un nivel moderat, după cum transmite Bloomberg.

Gazprom a anunțat că principalul său obiectiv în următoarea perioadă este completarea stocurilor de gaze necesare Rusiei. Doar după reumplerea propriilor capacităţi de stocare, până a finalul lui octombrie, compania va analiza o potenţială creştere a exporturilor către Europa continentală. Informația a prezentată de de analiștii de la Wood & Co. şi BCS Global Markets, după un webinar cu şefii Gazprom.

Ildar Davletshin, şeful diviziei de cercetare din Rusia al Wood & Co, a precizat că Gazprom a majorat preţul orientativ al exporturilor sale de gaze naturale către Europa şi Turcia la un interval de 295 – 330 dolari per 1.000 metri cubi.

Mitch Jennings, analist la Sova Capital, cu sediul în Moscova, a prezentat acelaşi interval de preţ. Revizuirea perspectivei preţurilor medii ale Gazprom în regiune este o veste bună pentru investitorii companiei. Aceasta deoarece dividendele pe care le vor încasa vor fi mai mari. Analiștii au precizat că Gazprom îşi menţine estimarea cu privire la livrările anuale de gaze spre Europa şi Turcia, la 183 miliarde metri cubi.

 

Gazprom este rezervată în estimări

Preşedintele rus Vladimir Putin a dat de înțeles că exporturile de gaze ruseşti spre Europa ar putea atinge un nivel record în 2021. El nu a specificat, însă, despre ce cantități va fi vorba,

Nu este neobişnuit ca Gazprom să ofere estimări prudente privind livrările. Aceasta deoarece, susțin analiștii, vânzările sale de gaze naturale sunt dependente de vreme, atât în Rusia cât şi în străinătate. Compania a subliniat că-şi îndeplineşte toate obligaţiile contractuale şi are ca obiectiv majorarea exporturilor ori de câte ori este posibil.

Energia a atins un preț record în Europa

Preţurile europene de referinţă la gaze naturale au urcat cu peste 300% din ianuarie, din cauza nivelului redus al stocurilor și a cererii ridicate din Asia.

Creşterea preţurilor la gaze a dus costurile la electricitate în Europa la cel mai ridicat nivel din ultimii ani şi este puţin probabil ca situaţia să se schimbe până la finele anului. Acest lucru va avea drept consecință facturi mai mari cu încălzirea la iarnă pentru consumatori.

Publicat in categoriile: Economie
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: