Vladimir Putin a găsit modalitatea ca toată planeta să depindă de Rusia. Planul i-a reușit. „Am învins SUA”

Vladimir Putin a găsit modalitatea ca toată planeta să depindă de Rusia. Planul i-a reușit. „Am învins SUA”

Rusia a devenit cel mai mare exportator de grâu din lume, întrecând SUA și Canada pentru prima dată. „Suntem numărul unu”, a declarat Vladimir Putin într-o conferință de presă: „Am învins SUA și Canada”.

Grâul și, în special, cerealele, au devenit surse valoroase de capital străin într-o economie afectată de sancțiuni. Acum Rusia își face încet drum în Eurasia, Africa și America Latină ca o forță de export agricolă, deoarece își dorește să-și reducă dependența de petrol, să identifice noi piețe și să-și extindă acoperirea diplomatică globală.

Cerealele rusești tind să devină noul petrol al Kremlinului

Exporturile de cereale și carne au aprofundat prezența Rusiei în țările în curs de dezvoltare, spun experții din industrie, în special cei vecini sau suficient de apropiați pentru ca logistica să nu fie o problemă. ONU calculează că lumea va trebui să producă cu 40% mai multă hrană până în 2050, pur și simplu pentru a ține pasul cu o populație mondială care se așteaptă să crească cu 2 miliarde de oameni în următorii 30 de ani.

Suntem destinați unei anumite creșteri de succes în industria alimentară”, spune Oleg Rogachev încrezător, membru al consiliului de administrație al Rusagrotrans. „Este profitabil din cauza poziției geopolitice. „Majoritatea consumatorilor noștri, care suferă de lipsuri de alimente, sunt localizați practic în pântecele nostru”, adaugă el. „Sunt foarte apropiați - este toată Africa, Orientul Mijlociu, țările Asia-Pacific, Orientul Îndepărtat. Cea mai scurtă și mai ușoară modalitate de a-și satisface nevoile este prin aprovizionarea din Rusia”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dacă până acum Europa era dependentă de gazele naturale din Rusia, acum a devenit numărul 1 la export de cereale.

Nu doar „petrol și Kalashnikov”

Rusia produce suficient țiței pentru a satisface 10% din cererea mondială, iar în anii 1990 - după prăbușirea Uniunii Sovietice - și-a folosit banii din petrol pentru a importa majoritatea alimentelor sale. Acum, însă, Rusia este aproape autosuficientă în orice, de la cereale la brânză. Și, potrivit datelor Rusagrotrans compilate pe baza statisticilor Departamentului Agriculturii din SUA, reprezintă o treime din importurile de grâu din Orientul Mijlociu și din Africa, 10% din cele din Asia și furnizează aproximativ o cincime din cererea totală de grâu a planetei.

Rusia are acum încă un avantaj asupra multor țări din lume, dependente de grânele rusești

Producția agricolă din țară a crescut cu aproape 50% din 1991. Exporturile s-au triplat în acel moment la peste 30 de miliarde de dolari anul trecut, după ce au crescut cu o cincime în termeni monetari în 2019. Din toate exporturile agricole, cerealele sunt principala sursă de schimb valutar, Egiptul și Turcia fiind cei mai mari cumpărători singuri.

Acum Dmitri Patrushev, ministrul agriculturii și fiul unui apropiat aliat al lui Putin, Nikolai Patrushev, secretar al Consiliului de Securitate al Rusiei, a primit sarcina de a adăuga încă 50% la valoarea exporturilor agricole până în 2024. El este, de asemenea, sub presiune pentru a crește producția de cereale. până la 140 de milioane de tone până în 2025 pentru a alimenta acele piețe de export.

Când Vladimir Putin a preluat pentru prima dată frâiele conducerii, Rusia era dependentă de alte țări atunci când venea vorba de cereale. Nu i-a plăcut deloc situația așa că s-a decis să ajute agricultura, asfel încât să se ajungă la consum propriu de cereale în proporție de 80-95%. Guvernele lui Putin au demarat în 2004 şi întreţinut de atunci programe de stat pentru dezvoltarea agriculturii prin proiecte naţionale, iar acestea au dat roade.

Au fost introduse reguli noi pentru piaţă cu scopul de a asigura transparenţa. Atât statul, cât şi producătorii mari au avut de beneficiat. ”Efectul a fost pozitiv. A ajutat, cu siguranţă, exporturile“, spune Daria Snitko, analist la Gazprombank.

Iar unii analişti spun că grâul devine noul petrol al Rusiei, iar multe țări sunt efectiv dependente de grâul rusesc, pentru ca oamenii să aibă pâine pe masă, scrie ft.com.