Evenimentul Zilei > Actualitate > Vladimir Putin a luat o decizie radicală! A anunțat-o public: Vizează Marea Neagră. „Este o adevărată provocare”
Vladimir Putin a luat o decizie radicală! A anunțat-o public: Vizează Marea Neagră. „Este o adevărată provocare”

Vladimir Putin a luat o decizie radicală! A anunțat-o public: Vizează Marea Neagră. „Este o adevărată provocare”

Președintele Vladimir Putin a declarat duminică seară, 14 noiembrie, la un interviu oferit televiziunii de stat rusă că a refuzat să organizeze exerciții militare în Marea Neagră ca replică la acțiunile NATO pentru a evita izbucnirea unor mai mari tensiuni în regiune. Anunțul președintelui Rusiei vine după ce, anterior, statul a acuzat acțiuni „agresive” ale armatei americane și amenințări la adresa stabilităţii regionale şi strategice.

Ministerul Apărării rus a anunţat, săptămâna trecută, că a ridicat de la sol un avion de vânătoare pentru a intercepta un avion spion britanic care acţiona în apropierea peninsulei Crimeea, anexată de Moscova de la Ucraina în 2014, afirmând că incursiunea britanică face parte dintr-o intensificare mai amplă a activităţii militare a Statelor Unite şi aliaţilor în regiunea Mării Negre.

Putin a refuzat să organizeze exerciții militare în Marea Neagră

Autoritatea rusă a mai acuzat SUA de crearea unei forţe militare multinaţionale în Marea Neagră în apropierea coastelor Rusiei, ceea ce Moscova consideră a fi un „factor destabilizator” în regiunea limitrofă Ucrainei. Un alt obiectiv al sporirii prezenţei militare a statelor NATO în Marea Neagră ar fi „controlul militar al teritoriului Ucrainei”, a susţinut în declaraţia oficială de marţi generalul Igor Konaşenkov, purtător de cuvânt militar rus.

Cu toate acestea, duminică seară, 14 noiembrie, președintele Rusiei a transmis la televiziunea de stat rusă că a respins propunerea venită din partea Ministerului Apărării prin care se solicita demararea unor exerciții militare în Marea Neagră, ca replică la activitatea NATO în regiune. Vladimir Putin a transmis că nu dorește ca tensiunile să escaladeze în Marea Neagră.

„Nu este nevoie să creștem tensiunile acolo”

„Ar trebui să spun că Ministerul nostru al Apărării a avut o propunere de a organiza propriile noastre exerciţii rapide în acele ape. Dar cred că ar fi inutil şi că nu este nevoie să creştem tensiunile acolo. Deci, Ministerul Apărării se limitează la escortarea avioanelor şi navelor (NATO)”, a declarat Vladimir Putin pentru postul Rossiya-1.

În altă ordine de idei, Statele Unite ale Americii au transmis că doresc să încurajeze colaborarea lor cu aliații NATO din teritoriu, acesta reprezentând motivul pentru care navele de război se află în Marea Neagră, însă Vladimir Putin acuză că exercițiile sunt o „provocare serioasă” pentru autoritățile ruse.

„Statele Unite şi aliaţii lor din NATO desfăşoară cu adevărat exerciţii neplanificate, vreau să subliniez, exerciţii neplanificate în apele Mării Negre. Aceasta este o provocare serioasă pentru noi”, a spus Vladimir Putin, potrivit news.ro.