Uniunea Europeană are nevoie de bani. Plan de finanțare pentru cheltuielile militare din țările membre

Uniunea Europeană are nevoie de bani. Plan de finanțare pentru cheltuielile militare din țările membre Sursa: EPA/JULIEN WARNAND

Cheltuielile cu apărarea și energia, în toate statele Uniunii Europene vor fi finanțate printr-un program de obligațiuni, emise pe scară largă. Planul urmează să fie implementat în condițiile în care blocul comunitar se confruntă cu consecințele invadării Ucrainei.

Uniunea Europeană va prezenta în această săptămână un plan menit să asigure finanțare pentru cheltuieile cu apărarea și energia în cele 27 de state membre. Proiectul prevede emiterea de obligațiuni, pe o scară largă, după cum informează Bloomberg.

Potrivit unor surse apropiate acestui proiect, citate de publicația Bloomberg, propunerile ar putea fi prezentate după summitul de urgenţă al liderilor europeni. Acesta este programat pentru două zile, în intervalul 10 - 11 martie la Versailles, în Franţa. În prezent, funcționarii implicați lucrează pentru a pune la punct toate detaliile referitoare la acest proiect. Este vorba, în principal, de procedura de vânzare de obligaţiuni şi estimările legate de sumele totale pe care se dorește a fi atrase.

Această măsură extraordinară vine la un an după ce Uniunea Europeană a lansat un pachet de urgenţă în valoare de 1.800 miliarde de euro. Acesta a fost susținut tot de un program de emitere în comun de obligațiuni. Sumele colectate au fost destinate finanțării eforturilor statelor membre de răspuns la pandemie.

Ne puteți urmări și pe Google News

sursa:facebook

Uniunea Europeană caută bani

În prezent, blocul comunitar se confruntă cu alte probleme care necesită finanțare. Astfel, Uniunea trebuie să-ți reformeze infrastructura militară și energetică, având în vedere invadarea Ucrainei de către Rusia.

„Trebuie să găsim noi instrumente pentru a răspunde la noile probleme pe care această criză le-a pus în faţa noastră”, a declarat luni seara comisarul european pentru economie, Paolo Gentiloni.

Oficialul de la Bruxelles a adăugat că, în opinia sa, liderii europeni vor oferi orientări politice cu privire la măsurile viitoare la summitul de la Versailles. Potrivit surselor citate de Bloomberg, planul ar urma să implice Comisia Europeană, Executivul comunitar. Aceasta va emite obligaţiunile şi va direcţiona sumele strânse spre statele membre sub forma unor împrumuturi. Banii vor fi utilizați pentru finanţarea cheltuielilor cu apărarea şi energia.

O  altă opţiune luată în considerare este o structură similară cu programul SURE. Acesta este un instrument european de sprijin temporar pentru atenuarea riscurilor de şomaj într-o situaţie de urgenţă. Un oficial european a precizat că schema a fost utilizată pentru a finanţa iniţiativele de susţinere a locurilor de muncă după pandemie. Acum, un astfel de proiect ar putea fi menit să asigure fondurile necesare finanțării altor programe, precum cel militar.