Experții în energie avertizează: Vor fi noi scumpiri ale gazelor naturale. Apogeul va fi în luna aprilie

Experții în energie avertizează: Vor fi noi scumpiri ale gazelor naturale. Apogeul va fi în luna aprilie Sursa: Ricky Deacon | Dreamstime.com

Românii au de plătit facturi chiar și cu 600-700% mai scumpe față de anul 2021, însă veștile proaste pentru români - în special pentru cei cu centrale termice de apartament - nu se opresc aici. Potrivit ultimelor analize efectuate de specialiștii din domeniul energetic, prețurile se vor majora în continuare, iar apogeul scumpirilor va fi atins în luna aprilie.

Facturile la energie electrică și gaze naturale continuă să crească. În ianuarie 2022, prețul gazelor naturale s-a majorat cu 61% mai mult decât aceeași perioadă a anului trecut, după cum a arătat Institutul Național de Statistică.

Facturi cu 700% mai scumpe la energie și gaze

„Sunt şi cazuri în care consumatorii casnici au plătit facturi de 600 – 700% faţă de preţurile din ianuarie 2021. Dar media pentru consumatorul casnici este de 150 maximum 200% creştere în ianuarie a.c., faţă de ianuarie anul trecut”, a explicat Dumitru Chisăliţă, preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă (AEI), pentru adevarul.ro.

Specialistul are prognoze sumbre pentru lunile curente, dar și viitoare în ceea ce privește prețurile la gazele naturale.

Ne puteți urmări și pe Google News

Trendul ascendent al scumpirilor la gaze naturale este alimentat atât de factori interni, precum acțiunile Guvernului, precum și de factori externi.

„Factorii externi ar putea cumula circa 25% din scumpirea gazelor, la care s-ar adăuga factorii interni generaţi de acţiunile statului, plus alte 21 de procente din scumpire provocate de momentele de panică şi chiar speculă ale unor furnizori”, a explicat Dumitru Chisăliţă.

Apogeul scumpirilor la gaze naturale, în aprilie

„Vom vedea noi scumpiri ale gazelor naturale în perioada ce urmează, spre sfârşitul lunii februarie, în martie, cu un apogeu în luna aprilie, pentru că foarte mulţi consumatori casnici vor schimba contractele pe un alt preţ, cu atât mai mult cu cât nu există deocamdată noi reguli privind plafonarea preţurilor sau compensarea facturilor”, a spus Dumitru Chisăliţă.

În altă ordine de idei, furnizorii de gaze naturale au solicitat deja consumatorilor care vor să semneze noi contracte la 1 aprilie că tariful va fi majorat. În unele cazuri, vorbim despre creșteri de circa cinci ori mai mari.

Un client casnic care avea un contract la gaze naturale încheiat anterior cu un tarif de 110 lei/mega WATT a primit, recent, o notificare prin care a fost informat că tariful se va majora până la 660 de lei.

În cazul energiei electrice, un alt client cu contract încheiat la un tarif de 305 lei/Mwh a fost anunțat că noul contract ar trebui să fie semnat pentru un tarif de 1.219 lei/Mwh.

Politicienii nu s-au hotărât, însă, asupra noilor decizii. Cert este că, până la finele lunii, ministrul Energiei, Virgil Popescu, trebuie să pună pe masă măsuri concrete pentru sprijinirea populației.