Facturile la gaze și energie îi sărăcesc pe români! Urmează noi creșteri uriașe. S-a aflat de când

Facturile la gaze și energie îi sărăcesc pe români! Urmează noi creșteri uriașe. S-a aflat de cândSursă: Dragos126 | Dreamstime.com

Criza prețurilor la energie electrică și gaze naturale se adâncește. Dacă Guvernul nu va lua măsuri concrete pentru a stăvili dezastrul care se abate asupra României, consumatorii urmează să se confrunte cu o adevărată tensiune financiară. Furnizorii utilităților anterior amintite impun deja tarife de cinci ori mai scumpe pentru clienți, de la data de 1 aprilie.

Începând cu data de 1 februarie, românii au plătit mai puțin la facturile emise la energie electrică și gaze naturale, potrivit prevederilor stabilite prin noua schemă de plafonare și compensare a prețurilor la utilități.

Astfel, plafonul de consum până la care populația poate beneficia de ajutor de stat, în prezent, este de 500 KWh la energie electrică și 300 mc la gaze naturale.

Schimbări majore pentru consumatori începând cu 1 aprilie

Plafonul de preț a scăzut până la 0,68 lei/KWh la energie electrică și la 0,22 lei/KWh la gaze naturale pentru cei care se încadrează în plafonul de consum.

Pentru IMM-uri, consumatorii mari, non-casnici (școli, spitale, biserici, industria alimentară etc) prețul la energie electrică a fost plafonat la 1 leu pe KW. În ceea ce privește gazele naturale, s-a asigurat un preţ de 0,37 lei per KW.

Valoarea compensației la gaze naturale a crescut, de asemenea, astfel încât 40% din factura emisă de furnizor este suportată de statul român. Acest lucru s-ar putea schimba, însă, începând cu data de 1 aprilie, când schema de plafonare și compensare va expira.

Prețurile la energie electrică și gaze naturale de 5 ori mai mari

Furnizorii de gaze naturale au solicitat deja consumatorilor care vor să semneze noi contracte la 1 aprilie că tariful va fi majorat. În unele cazuri, vorbim despre creșteri de circa cinci ori mai mari.

Un client casnic care avea un contract la gaze naturale încheiat anterior cu un tarif de 110 lei/mega WATT a primit, recent, o notificare prin care a fost informat că tariful se va majora până la 660 de lei, a transmis Antena 3.

În cazul energiei electrice, un alt client cu contract încheiat la un tarif de 305 lei/Mwh a fost anunțat că noul contract ar trebui să fie semnat pentru un tarif de 1.219 lei/Mwh.

Guvernul nu a găsit încă o soluție

Liderii coaliției de guvernare s-au reunit, în urmă cu două zile, la Guvern, pentru a discuta despre noile măsuri ce ar trebui implementate de la data de 1 aprilie, când schema de plafonare și compensare intrată în vigoare pe 1 februarie nu se va mai aplica.

Politicienii nu s-au hotărât, însă, asupra noilor decizii. Cert este că, până la finele lunii, ministrul Energiei, Virgil Popescu, trebuie să pună pe masă măsuri concrete pentru sprijinirea populației.

„Dacă nu se iau măsuri acum, de a stimula economia, există un risc. Eu vorbesc de măsuri în economie în general, de măsuri pentru a salva toți angajații. La Energie așteptăm soluții de la oamenii de acolo, de la minister, de la ANRE, de la toți care sunt implicați. Dar în general este nevoie de măsuri pentru a susține sectorul public, de a păstra puterea de cumpărare a românilor. Noi vom susține orice măsură pentru a crește veniturile românilor.

Am compensat facturile pe noiembrie și decembrie fără să afectăm deficitul bugetar. Vom vedea ce creștere economică vom avea, dar, în contextul în care dobânzile cresc, avem și riscul acestui conflict, e bine să ne pregătim pentru ce e mai rău”, a declarat șeful PNL, Florin Cîțu, la acea vreme.