Evenimentul Zilei > Actualitate > Ultimele informații de la MAE despre regimul vizelor în Marea Britanie. Reguli noi de la 1 ianuarie
Ultimele informații de la MAE despre regimul vizelor în Marea Britanie. Reguli noi de la 1 ianuarie

Ultimele informații de la MAE despre regimul vizelor în Marea Britanie. Reguli noi de la 1 ianuarie

Cetățenii români care intenționează să călătorească în în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, anul viitor, vor trebui să se conformeze noilor reglementări în ceea ce privește regimul vizelor și al condițiilor de călătorie.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a transmis, miercuri, o serie de precizări cu privire la noile reguli de călătorie care vor fi aplicare în Marea Britanie, începând cu data de 1 ianuarie, anul viitor. Regatul Unit își va asuma pe deplin statutul de stat terţ în relaţia cu statele Uniunii Europene.

Astfel, conform noilor reglementări, începând cu 1 ianuarie 2021, cetăţenii români vor putea intra pe teritoriul Marii Britanii pentru şederi de scurtă durată, în scop turistic, vizită etc., pentru o perioadă de până la 6 luni într-un an. În cazul în care vor dori să petreacă mai mult timp, vor avea nevoie de o viză de intrare. De asemenea, românii care doresc să muncească, pe perioada sejurului de șase luni, vor trebui să obțină, în prealabil o viză de intrare.

Cetăţenii români care doresc să se deplaseze pe teritoriul Regatului Unit pentru o durată mai mare de şase luni (pentru muncă, studii etc.) au nevoie, începând cu data de 1 ianuarie 2021, de viză din partea autorităţilor britanice.

Până la data de 30 septembrie 2021 inclusiv, intrarea pe teritoriul Regatului Unit se va putea face în baza pașaportului sau a cărții de identitate româneşti valabile. După această data, călătorii vor trebui să prezinte pașaport valabil (paşaport simplu electronic, paşaport simplu temporar).

De menționat că cetăţenii români care intră sub incidenţa Programului EU Settlement Scheme vor putea să călătorească în Regatul Unit folosind documentele naţionale de identitate până la data de 31 decembrie 2025.

Cum poate fi obținută viza

Autorităţile britanice au prevăzut două modalităţi pentru obţinerea vizei. Cetățenii români care dețin un pașaport simplu electronic pot obţine viza online, prin accesarea paginii de internet (https://www.gov.uk/browse/visas-immigration). Solicitanţii au la dispoziţie un ghid conţinând procedura detaliată de obţinere a vizei. Persoanele care posedă un paşaport biometric vor putea completa cererea, inclusiv confirmarea identităţii, prin intermediul unei aplicații pentru smartphone. Solicitările pentru obţinerea vizei nu se pot depune în baza cărţii de identitate.

Cetăţenii români care nu deţin paşaport simplu electronic şi aplică în baza unui paşaport simplu temporar trebuie să depună documentaţia personal la centrul regional pentru vize din România – Bucharest Visa Application Centre, DBH-Group Serviced office, la următoarea adresă:

Bucureşti, sector 1, strada Buzeşti nr. 50-52, et.2 Business Center. Pentru depunerea documentaţiei, este necesară programarea prealabilă online, prin accesarea paginii de internet https://pos.tlscontact.com/bbu_en.

MAE arată că autorităţile britanice au operaţionalizat procedurile pentru primirea solicitărilor de viză în scop de studii, muncă (muncitori calificaţi, lucrători înalt calificaţi în anumite domenii/Global Talent, personal medical şi asistenţi), afaceri (inovare, desfăşurarea de afaceri tip start-up). Solicitanţii vor avea de plătit o taxă de viză a cărei valoare este disponibilă la următoarea adresă:

https://www.gov.uk/government/publications/visa-regulations-revised-table/fees-5-october.

Reguli speciale pentru cei cu cazier judiciar

Persoanele care au mențiuni înscrise în cazierul judiciar sau cărora le-a fost refuzată, în trecut, intrarea pe teritoriul Marii Britanii vor trebui să depună o cerere pentru obținerea vizei chiar și în cazul în care se deplasează pentru durate scurte de timp, sub șase luni.

MAE a arătat că autorităţile britanice au pus la dispoziţie mai multe pagini de internet cu privire la noul sistem de imigraţie în Regatul Unit, unele inclusiv în limba română. Acestea pot fi consultate la:

* https://www.gov.uk/government/news/sistemul-de-imigrare-pe-baza-de-puncte-al-marii-britanii.ro

* www.gov.uk/MutareainMareaBritanie.

În egală măsură, pentru verificarea îndeplinirii condiţiilor legate de viză, în autorităţile britanice au elaborat o pagină de internet care permite un ghidaj util aplicanţilor: https://www.gov.uk/check-uk-visa.

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.