Evenimentul Zilei > Actualitate > Sute de români, blocați la graniță. MAE cere explicații!
Sute de români, blocați la graniță. MAE cere explicații!

Sute de români, blocați la graniță. MAE cere explicații!

Ce se întâmplă cu românii blocați la granița dintre Mare Britanie și Franța? Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a cerut explicații Guvernului Francez.

Sute de români sunt blocați la granița dintre Marea Britanie și Franța, ca urmare a restricțiile ce suspendă intrarea sau ieșirea din Anglia. Măsurile au fost adoptate în contextul descoperirii noii tulpini de Covid-19.

Ministerul de Externe a cerut Franței să urgenteze soluționarea situației și a ridicat această problemă și la nivelul Uniunii Europene. Măsura luată de Franța este valabilă timp de 48 de ore.

„Ministerul Afacerilor Externe a întreprins, cu celeritate, în coordonare cu Ministerul Transporturilor, demersuri de semnalare la nivel european și în plan bilateral, pentru informarea asupra blocajelor create și a efectelor generate în privința transportului de persoane și mărfuri și solicitarea unei soluții urgente.

În cadrul unei reuniuni de urgență a Mecanismului Integrat pentru Răspuns la Crize organizate la Bruxelles pentru analizarea situației de criză apărute, Reprezentanța Permanentă a României pe lângă UE a prezentat problema transportatorilor român aflați în tranzit, blocați la frontierele Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, subliniind necesitatea identificării unei soluții rapide, printr-o abordare coordonată în planul UE”, potrivit comunicatului MAE.

MAE cere explicații de la guvernul Franței

„A rezultat că decizia autorităților franceze de închidere a frontierei cu Regatul Unit are caracter excepțional și tranzitoriu, fiind aplicabilă pentru 48 de ore, în așteptarea unor măsuri coordonate la nivel european, urmând ca această decizie să fie reanalizată ulterior.

Ministerul Afacerilor Externe va continua să urmărească evoluțiile și să se coordoneze cu Ministerul Transporturilor, inclusiv în cadrul reuniunii de urgență a punctelor de contact naționale din domeniul transporturilor cu Comisia Europeană, care are loc în această seară, în vederea soluționării coordonate a blocajelor apărute, se mai arată în comunicat.

Misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României sunt pregătite pentru a acorda sprijin și asistență românilor care au dificultăți la revenirea în țară”, se mai precizează în comunicatul emis de MAE.