Evenimentul Zilei > International > Alertă în „inima” Europei. Zeci de mii de români vor fi blocați de Sărbători
Alertă în „inima” Europei. Zeci de mii de români vor fi blocați de Sărbători

Alertă în „inima” Europei. Zeci de mii de români vor fi blocați de Sărbători

Alertă în „inima” Europei. Ca urmare a creșterii alarmante a numărului de noi infectări cu virusul chinezesc, carantinarea parțială va fi prelungită pentru încă o lună.

Cancelarul german Angela Merkel a convenit miercuri cu liderii celor 16 landuri din Germania prelungirea măsurilor de combatere a pandemiei de coronavirus până cel puţin pe 20 decembrie, fiind foarte probabil ca acestea să rămână în vigoare şi în luna ianuarie, transmit dpa şi Reuters.

„Numărul infectărilor rămâne la un nivel mult prea mare”, a declarat Merkel, precizând însă că restricţiile vor fi relaxate în timpul sărbătorilor de Crăciun.

Ce restricții sunt în vigoare

Autorităţile germane au impus pe 2 noiembrie o carantină parţială pentru a putea ţine sub control un al doilea val de COVID-19 care a afectat o mare parte din Europa. Barurile şi restaurantele sunt închise, dar şcolile şi magazinele rămân deschise.

Conform măsurilor convenite miercuri, întrunirile private vor fi limitate la cinci persoane din două familii începând cu 1 decembrie. Copiii în vârstă de până la 14 ani sunt scutiţi de aceste prevederi restrictive.

Reuniunile cu participarea a cel mult zece persoane, fără a lua în calcul copiii, vor fi permise de Crăciun pentru ca familiile şi prietenii să poată sărbători împreună.

Numărul cazurilor confirmate de contaminare cu noul coronavirus a crescut cu 18.633 şi a ajuns la un total de 961.320, conform datelor zilnice furnizate de Institutul Robert Koch pentru boli infecţioase. Miercuri au fost raportaţi cu 5.015 mai puţini bolnavi faţă de cifra record raportată vineri.

Cu toate acestea, numărul morţilor a crescut cu 410, ajungând la un total de 14.771, în creştere faţă de 305 decese în urmă cu o săptămână şi doar 49 pe 2 noiembrie, când a intrat în vigoare carantina parţială.

Germanii trebuie să se pregătească pentru alte 4-5 luni de restricții

Ministrul Economiei, Peter Altmaier, a anunțat că germanii trebuie să se pregătească pentru alte 4-5 luni de restricții severe pentru oprirea creşterii infecţiilor cu noul coronavirus şi nu ar trebui să se aştepte că actualele reguli vor fi relaxate rapid.

„Nu am scăpat încă de probleme. Nu ne putem permite o închidere repetată, cu o economie care este închisă şi redeschisă în mod constant”, a spus Altmaier.