Evenimentul Zilei > Social > Coronavirus. Aproape 60 de milioane de cazuri în lume. Încercări de salvare a Crăciunului în Europa
Coronavirus. Aproape 60 de milioane de cazuri în lume. Încercări de salvare a Crăciunului în Europa

Coronavirus. Aproape 60 de milioane de cazuri în lume. Încercări de salvare a Crăciunului în Europa

„Aproape 60 de milioane de cazuri de coronavirus în lume”, titrează La Repubblica, adăugând că numărul deceselor se ridică la aproape 1.400.000. Cotidianul italian preia totodată îndemnul Organizației Mondiale a Sănătății „de a se evita reuniunile de familie cu ocazia Crăciunului” întrucât nu există nicio variantă cu risc zero de a petrece sărbătorile de iarnă în mod tradițional în vremuri de pandemie.

Totuși, ziarul elen Kathimerini observă unele ”încercări de salvare a Crăciunului” în Europa, detaliind că mai multe guverne pregătesc o relaxare a măsurilor restrictive în perioada sărbătorilor de iarnă pentru a da un suflu nou economiei grav afectate și pentru a ajuta la îmbunătățirea stării de spirit a oamenilor.

Astfel, Germania va permite reuniunile sociale cu participarea a până la 10 persoane provenite din familii diferite, precum și desfășurarea unor slujbe religioase cu prezența unui număr limitat de persoane în biserică, cu recomandarea însă ca după adunările de Crăciun, oamenii să stea câteva zile în autoizolare la domiciliu. În Marea Britanie,  pub-urile și restaurantele vor funcționa cu un program mai relaxat, iar mersul la biserică și călătoriile pentru vizitarea rudelor vor fi permise.

Totuși, la întoarcere oamenii vor trebui să stea în autoizolare cinci zile, mai scrie ziarul grec Kathimerini. Italia, pe de altă parte, face presiuni la nivel european pentru închiderea de comun acord a tuturor stațiunilor de schi în perioada Crăciunului, o cerere întâmpinată deja cu refuz de către Austria, după cum scrie agenția Rainews.

„Dacă Uniunea Europeană dorește cu adevărat să aplice restricțiile pentru sezonul de schi, va trebui să asigure 80 la sută din încasări” a replicat ministrul austriac al turismului, potrivit Rainews. În Bulgaria, în schimb, ministrul sănătății cere carantină totală timp de trei săptămâni, cu închiderea școlilor și a grădinițelor, a restaurantelor și a tuturor magazinelor, cu excepția celor alimentare și a farmaciilor, scrie publicația sofiotă Duma.

The Guardian observă că ziua de marți a fost o zi neagră pentru Italia și Spania, care au raportat cel mai mare număr de decese zilnice din acest al doilea val, dar constată o îmbunătățire a situației în Franța, unde numărul de cazuri noi a înregistrat o scădere.

Președintele francez Emmanuel Macron a anunțat marți seară o relaxare în trei etape a măsurilor restrictive începând de sâmbătă, cu posibilitatea ridicării carantinei totale în data de 15 decembrie, scrie Le Figaro. Uniunea Europeană vine, la rândul ei, cu o veste bună.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat încheierea unui contract cu societatea americană Moderna pentru furnizarea a până la 160 de milioane de doze de vaccin contra Covid-19, scrie La Libre Belgique, explicând că este al şaselea contract încheiat de UE cu un laborator farmaceutic.

„Suntem pe cale să constituim unul dintre cele mai ample portofolii de vaccinuri contra Covid-19 din lume”, care „le va da europenilor acces la cele mai promiţătoare vaccinuri în curs de dezvoltare”, a declarat von der Leyen, citată de La Libre Belgique. Cotidianul belgian subliniază însă că livrările vor avea loc doar atunci când aceste vaccinuri se vor fi dovedit sigure şi eficiente.