Evenimentul Zilei > Actualitate > Franța deschide granițele cu Marea Britanie. Românii vor putea călători doar cu test negativ
Franța deschide granițele cu Marea Britanie. Românii vor putea călători doar cu test negativ

Franța deschide granițele cu Marea Britanie. Românii vor putea călători doar cu test negativ

Franța condiționează acordarea permisiunii de călătorie dinspre Marea Britanie de existența unui test negativ la noua tulpină de coronavirus.

Începând de miercuri, autoritățile sanitare din Franța vor ridica interdicțiile de călătorie, dinspre Marea Britanie, pentru cetățenii francezi și pentru toate persoanele care locuiesc în spațiul european. Măsura este în acord cu ultimele recomandări ale Comisiei Europene și va fi condiționată, însă, de existența unui rezultat negativ la testarea pentru noua tulpină de coronavirus.

Potrivit informaţiilor transmise public de Guvernul francez va fi permisă deplasarea dinspre Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord către Republica Franceză sau în vederea tranzitării Republicii Franceze, pentru cetăţenii francezi şi cetăţenii Uniunii Europene, inclusiv cei români, precum şi pentru cetăţenii britanici sau din ţări terţe care au reşedinţa în Franţa, în Uniunea Europeană sau în alte state europene.

Persoanele în cauză vor fi „supuse în mod sistematic obligaţiei de a avea, înainte de plecare, rezultatul unui test negativ (pentru COVID -19) de mai puţin de 72 de ore”, fie PCR, fie antigen, cu condiţia ca acesta să fie sensibil la noua variantă identificată peste Canalul Mânecii, au precizat oficialii de la Paris.

Câteva sute de români sunt blocați la granița dintre Franța și Marea Britanie, la Dover, în contextul în care autoritățile de la Paris au suspendat circulația dinspre Regatul Unit. Decizia are la bază răspândirea cazurilor de infectare cu noua tulpină de coronavirus. De asemenea, mai mulți transportatori români care intenționează să iasă din Marea Britanie sunt supuși la restricții și blocați în vămi, din cauza contextului epidemiologic.

Franța a suspendat transportul spre Marea Britanie

Franţa a hotărât să suspende, începând de duminică, 20 decembrie, la miezul nopții, toate deplasările de persoane și de mărfuri, dinspre Marea Britanie. Decizia a fost adoptată de autoritățile franceze din cauza apariței noii tulpini a coronavirusului SARS-CoV-2 care a fost confirmată confirmată în această ţară, după cum transmite AFP. Aceste restricții nu au vizat și transporturile dinspre Franţa către Regatul Unit, care au fost permise în continuare.

CE recomandă o abordare unitară

Comisia Europeană a recomandat marţi statelor membre UE să faciliteze reluarea traficului cu Regatul Unit a cărui izolare, legată de descoperirea pe teritoriul său a unei variante a coronavirusului, a cauzat haos în relaţiile sale cu continentul. Autoritățile europene recomandă o abordare unitară, coordonată în privința măsurilor de protecție împotriva noii tulpine de coronavirus descoperite în Marea Britanie.

„Deşi este important să fie aplicate măsuri rapide de precauţie pentru limitarea răspândirii noii tulpini a coronavirusului şi să fie descurajate toate deplasările nonesenţiale spre şi dinspre Marea Britanie, călătoriile esenţiale şi tranzitul pasagerilor trebuie facilitate. Interdicţiile care afectează traficul aerian şi feroviar trebuie suspendate, dat fiind că este necesar să se asigure călătoriile esenţiale şi să fie evitate perturbările reţelelor de aprovizionare”, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.