Evenimentul Zilei > Actualitate > Și Franța suspendă transporturile spre Mare Britanie. Noua tulpină SARS-CoV-2 bagă Europa în carantină
Și Franța suspendă transporturile spre Mare Britanie. Noua tulpină SARS-CoV-2 bagă Europa în carantină

Și Franța suspendă transporturile spre Mare Britanie. Noua tulpină SARS-CoV-2 bagă Europa în carantină

Încă un stat european a suspendat toate deplasările, pe cale rutieră, maritime, aeriană sau feroviară, din Marea Britanie, în contextul apariției unei noi tulpini a coronavirusului.

Franţa a hotărât să suspende, începând de duminică, 20 decembrie, la miezul nopții, toate deplasările de persoane și de mărfuri, dinspre Marea Britanie. Decizia a fost adoptată de autoritățile franceze din cauza apariței noii tulpini a coronavirusului SARS-CoV-2 care a fost confirmată confirmată în această ţară, după cum transmite AFP.

Guvernul francez a anunțat că aceste restricții nu vizează și transporturile dinspre Franţa către Regatul Unit, care sunt permise în continuare.

Aceste restricţii vor fi valabile deocamdată pentru 48 de ore, pentru a permite coordonarea la nivelul Uniunii Europene în vederea stabilirii unei abordări comune privind măsurile ce urmează să fie adoptate față de fluxurile de pasageri şi mărfuri dinspre Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord.

Consiliul UE pregătește măsuri urgente

Preşedinţia germană a Consiliului Uniunii Europene a convocat pentru luni dimineaţă (21 decembrie – n.red.) o reuniune de urgenţă a statelor membre, în baza mecanismului integrat al UE pentru un răspuns politic la crize (IPCR). Acest mecanism urmărește să ia decizii rapide şi coordonate la nivelul blocului comunitar în cazul apariției unor crize importante și complexe.

În aceste condiții, pentru a pregăti reuniunea de luni, cabinetul preşedintelui Consiliului European, Charles Michel, a convocat o videoconferinţă pe teme tehnice la care au participat reprezentanții statelor membre din Uniunea Europeană. Aceștia au făcut schimb de informații în legătură cu măsurile pe care intenționează să le adopte în următoarea perioadă pentru a bloca răspândirea noii tulpini de coronavirus. Astfel, printre soluțiile propuse au fost interzicerea zborurilor din Regatul Unit sau adoptarea unor noi măsuri de testare pentru cetățenii care vin din această țară.

Mai multe state membre ale UE, printre care Belgia, Olanda, Italia, Austria, Irlanda, Germania, Bulgaria şi România au anunţat duminică suspendarea legăturilor aeriene din şi către Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord. De asemenea, Belgia a suspendat și legăturile feroviare cu teritoriul britanic.

Opinia specialiștilor de la ECDC

Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC) nu a exclus posibilitatea ca această nouă tulpină a virusului SARS-CoV-2 să circule deja în afara Marii Britanii, motiv pentru care a solicitat autorităților din statele europene member să ia măsuri pentru identificarea și izolarea persoanelor venite din zonele afectate și a celor cu care au intrat în contact. De asemenea, ECDC a propus intensificarea testărilor în scopul depistării cazurilor de infectare cu noul coronavirus.

Specialiștii atrag atenție că, deși nu există indicii că noua tulpină a SARS-CoV-2 ar fi mai letală decât cele precedente, este mai contagioasă. Potrivit consilierului ştiinţific al guvernului britanic, Patrick Vallance, ea a apărut la jumătatea lunii septembrie la Londra sau în comitatul Kent, iar în prezent tinde să devină forma dominantă în Marea Britanie. De altfel, la Londra şi într-o parte a Angliei a fost instituit nivelul maxim de restricţii antiepidemice.