Evenimentul Zilei > Actualitate > Restricții dure pentru români. MAE anunță că România a devenit o țară „roșie”
Restricții dure pentru români. MAE anunță că România a devenit o țară „roșie”

Restricții dure pentru români. MAE anunță că România a devenit o țară „roșie”

MAE îi avertizează pe românii care plănuiesc să meargă în Belgia că România tocmai a fost inclusă în lista zonelor roșii, cu risc ridicat.

Așadar, MAE îi atenționează pe români că vor putea intra pe teritoriul Belgiei, începând cu data de 25 decembrie, doar cu un test PCR cu rezultat negativ de Covid-19 efectuat în cu cel mult 48 de ore în urmă.

„În continuarea informaţiilor referitoare la condiţiile de intrare pe teritoriul Regatului Belgiei, Ministerul Afacerilor Externe precizează că autorităţile belgiene au revizuit condiţiile de acces pentru persoanele care se deplasează în acest stat dintr-o zonă roşie, cu aplicarea acestora începând din data de 25 decembrie 2020.

Astfel, începând cu această dată, toate persoanele care nu au reşedinţă în Belgia trebuie să prezinte, la sosirea dintr-o zonă roşie, în care este inclusă şi România, rezultatul negativ al unui test molecular tip PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 48 de ore înaintea sosirii pe teritoriul belgian”, arată reprezentanţii MAE.

Ce persoane cu exceptate de la regulă?

„Persoanele care folosesc mijloace de transport tereste și care se deplasează în Belgia pentru o durată mai scurtă de 48 de ore, sau nu au stat mai mult de 48 de ore în afara Belgiei sunt exceptate de la completarea formularului.

La sosirea în Belgia, în funcție de răspunsurile la chestionarul de autoevaluare, atașat formularului Passenger Locator Form, călătorii pot primi un mesaj SMS prin care sunt informați cu privire la obligativitatea autoizolării (pentru o perioadă de 7 zile) și a testării (în a 7-a zi)  după respectarea celor 7 zile de carantină.

Începând cu data de 25 decembrie, călătorii nerezidenți în Belgia care sosesc dintr-o zonă roșie trebuie să prezinte un test pentru infecția cu SARS-CoV-2 negativ, efectuat cu cel mult 48 de ore înaintea sosirii teritoriul belgian. Această măsură nu se va aplica lucrătorilor transfrontalieri.

Călătorii sunt rugați să urmeze instrucțiunile autorităților belgiene referitoare la autoizolare primite prin e-mail/sms, în urma completării formularul Passenger Locator Form. Cu referire la persoanele care au petrecut mai mult de 48 de ore în străinătate și vor rămâne în Belgia pentru o perioadă care depășește 48 de ore, autoritățile belgiene avertizează că poliția va efectua controale suplimentare pentru a verifica completarea formularului de localizare a pasagerilor și, respectiv, respectarea măsurii carantinei”, se mai arată în comunicatul MAE.