Evenimentul Zilei > Justitie > Polițiștii corupți de la „Permise” Suceava, trimiși în judecată
Polițiștii corupți de la „Permise” Suceava, trimiși în judecată

Polițiștii corupți de la „Permise” Suceava, trimiși în judecată

Ultima oră despre poliţiştii corupţi de la permise Suceava. Dosarul cu infracţiunile de la Permise Suceava a fost finalizat de DNA. Mai mulţi poliţişti au fost trimiși în judecată.
Ultima oră despre poliţiştii corupţi de la permise Suceava. Printre cei trimiși în judecată se aflcă chiar şeful de la Permise de Conducere și Examinări Suceava.

Ultima oră despre poliţiştii corupţi de la permise Suceava! DNA i-a trimis în judecată

Poliţiştii corupţi trimişi în judecată de către DNA sunt următorii:

Martin Mihail de la Serviciul Județean Anticorupție Suceava, trimis în judecată pentru comiterea infracțiunilor de:

– folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității. Sau permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații. În scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, în formă continuată (4 acte materiale).

– favorizarea făptuitorului,

– luare de mită,

– acces ilegal la un sistem informatic,

Oreja Radu Ionuţ- comisar șef de poliție, trimis în judecată pentru comiterea infracțiunilor de:

– folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității. Ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații. În scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite: dare de mită.

În același dosar, a mai fost trimisă în judecată o persoană fără calitate specialăpentru comiterea infracțiunilor de:

– complicitate la luare de mită,

– complicitate la dare de mită.

Ultima oră despre poliţiştii corupţi de la permise Suceava! DNA i-a trimis în judecată

În celelalte două cauze se desfășoară în continuare acte de urmărire penală după cum urmează:

– în dosarul privind fapte de corupție legate de eliberarea de permise de conducere, se desfășoară în continuare acte de urmărire penală. Față de mai mulți angajați ai Ministerului afacerilor Interne (MAI). Şase aflați în stare de arest preventiv. Între care și Obreja Radu Ionuț. Şi patru sub control judiciar, alături de instructori și intermediari ai școlilor de șoferi

În dosarul finalizat prin rechizitoriu și trimis în judecată, procurorii au reținut în esență următoarea stare de fapt:

În perioada 2018 – 2020, la nivelul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (S.P.C.R.P.C.I.V.) Suceava ar fi funcționat o grupare infracțională condusă de inculpatul Obreja Radu Ionuț, în care, alături de polițiști și funcționari, ar fi fost cooptate mai multe persoane printre care instructori auto și angajați ai Registrului Auto Român (R.A.R.). Gruparea, structurată pe mai multe paliere, ar fi acționat în scopul obținerii de sume de bani în legătură cu fraudarea examenelor practice pentru obținerea permiselor de conducere și în legătură cu înmatricularea autoturismelor.

Fabrica se permise auto: sume de bani percepute atât la examinarea teoretică, cât și la traseu

În acest context, inculpatul Martin Mihail, în calitate de ofițer de poliție judiciară în cadrul Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Suceava, ar fi asigurat protecție juridică activității infracționale de corupție derulată la nivelul serviciului de permise (SPCRPCÎV) Suceava, structură al cărei exponent era inculpatul Obreja Radu Ionuț. Protecția juridică, asigurată de ofițerul DGA pe parcursul anului 2020 ar fi constat în divulgarea, fără drept, a unor informații la care avusese acces în virtutea atribuțiilor, informații menite să îl favorizeze pe Obreja Radu Ionuț, șeful Compartimentului permise Suceava și pe complicii săi. Concret:

– l-ar fi informat pe șeful Compartimentului permise despre autorizarea a cinci investigatori sub acoperire într-un dosar penal în care acesta din urmă era vizat de procurorii anticorupție.

– i-ar fi oferit date despre pregătirea unei acțiuni de constatare în flagrant a unei infracțiuni de corupție,

– l-ar fi informat despre autorizarea unor măsuri de supraveghere tehnică și despre stadiul cercetărilor într-un dosar penal în care șeful Compartimentului permise și complicii săi erau vizați de procurorii anticorupție

– i-ar fi transmis informații legate de un apel telefonic TELVERDE primit de DGA Suceava, apel ce conținea date concrete despre comiterea unor activități infracționale corupție în legătură cu obținerea permisului de conducere. Devoalarea acelor informații ar fi modificat conduita persoanei denunțate (constând în restituirea sumei de bani pretinsă cu titlu de mită), ceea ce a îngreunat tragerea la răspundere.

Faptele comise

La data de 18 august 2020, ofițerul de poliție Martin Mihail ar fi pretins, prin intermediul celui de-al treilea inculpat, persoană fizică, de la șeful Compartimentului permise Obreja Radu Ionuț, un autoturism de teren, iar la data de 8 noiembrie 2020 ar fi și primit autoturismul, cu titlu gratuit, în schimbul omisiunii sesizării din oficiu și furnizarea unor informații nedestinate publicității cunoscute în virtutea atribuțiilor de serviciu. Conduita ofițerului l-ar fi pus la adăpost pe șeful compartimentului permise și pe complicii săi de o eventuală răspundere penală pentru activitatea infracțională de corupție desfășurată în legătură cu permiselor de conducere.

În același context, la data de 09 octombrie 2020, inculpatul Martin Mihail, în aceeași calitate, ar fi accesat în mod ilegal baza informatizată de date administrată de Direcția Generală Management Resurse Umane din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (care conținea date clasificate ca secrete de stat, iar accesul era destinat unui grup restrâns de utilizatori) pentru a efectua verificări cu privire la raporturile de muncă ale unui agent de poliție din cadrul Compartimentului permise Suceava.

Ulterior, informațiile respective ar fi fost transmise inculpatului Obreja Radu Ionuț care-l îl bănuia pe subordonat de formularea unor denunțuri împotriva sa.

În cauză, s-a dispus indisponibilizarea și instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra autoturismului de teren primit cu titlu de mită de către inculpatul Martin Mihail.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Suceava cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză, se arată în comunicatul de presă DNA, informează realitateatv.
Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.