Evenimentul Zilei > Justitie > Magistrații și-au pierdut încrederea în DNA. Stelian Ion: „E foarte grav”
Magistrații și-au pierdut încrederea în DNA. Stelian Ion: „E foarte grav”

Magistrații și-au pierdut încrederea în DNA. Stelian Ion: „E foarte grav”

Ministrul Justiției Stelian Ion a vorbit despre încrederea pe care magistrații nu o mai au în DNA și consideră că acest lucru „e grav”.

Stelian Ion a spus că este foarte grav că magistrații și-au pierdut încrederea în DNA.

El face referire la unii magistrați care și-au exprimat neîncrederea în timpul ședinței plenului CSM. Este vorba de ședința în care s-a dezbătut închiderea SIIJ.

Stelian Ion consideră că procurorii anticorupţie şi-au dovedit eficienţa prin condamnările obţinute. De asemenea spune că SIIJ a avut o „activitate dezastruoasă”.

Stelian Ion, despre încrederea în DNA

„Este foarte grav atunci când magistraţii dau semnal că nu au încredere într-o instituţie. DNA şi-a dovedit în timp eficienţa, în sensul în care au fost multe condamnări, inclusiv ale unor magistraţi, dar multe condamnări ale unor politicieni importanţi.

Şi atunci să spui că există o categorie de cetăţeni, respectiv judecătorii sau procurorii care nu ar trebui anchetaţi de DNA pentru că nu avem încredere în DNA este o mare greşeală.

Ce punem în discuţie aici, existenţa DNA-ului?”, a declarat, vineri seara, ministrul Justiţiei, la TVR 1.

Stelian Ion a pus la zid însă SIIJ, despre care spune că a are o „activitate dezastruoasă”.

„Să condiţionezi obţinerea de imunităţi suplimentare de desfiinţarea SIIJ e o greşeală şi un semnal foarte greşit pe care îl dă, în opinia mea, CSM.

Noi spunem că imunităţile inclusiv ale parlamentarilor ar trebui înlăturate, să fie păstrate doar imunităţile pentru votul acordat, pentru opiniile politice.

În prezent, judecătorii beneficiază de o categorie de imunităţi. Pentru percheziţii, pentru reţineri şi arestări, mai vor unii dintre judecători sau procurori alte imunităţi. Ar însemna să stea punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de un magistrat în pixul unui om, respectiv procurorul general, oricare ar fi el.

Și trimiterea în judecată, la fel, în decizia unui grup restrâns de persoane, o secţie din cadrul CSM”, a mai declarat ministrul Justiţiei.

„Perseverența dumneavoastră este una politică

Judecătoarele Lia Savonea şi Gabriela Baltag, au criticat proiectul de desfiinţare a SIIJ.

„Sunteţi perseverent pe acest proiect şi perseverenţa dumneavoastră este una politică.

Mai mult ca niciodată, alături de clasa politică ce v-a acordat susţinere, nu doriţi decât să subordonaţi Justiţia.

Vorbiţi despre SIIJ ca şi cum ar fi suma tuturor problemelor din Justiţie. Dar despre DNA? Nu am auzit niciun cuvânt. Nu aţi spus nimic despre atrocităţile DNA. Luaţi mâna de pe noi, domnule ministru, şi luaţi mâna de pe SIIJ”, i-a transmis Gabriela Baltag lui Stelian Ion, conform Agerpres.