Evenimentul Zilei > Actualitate > Stenograme din dosarul „Fabrica de permise” Suceava! „Pe mine mă lăsați”
Stenograme din dosarul „Fabrica de permise” Suceava! „Pe mine mă lăsați”

Stenograme din dosarul „Fabrica de permise” Suceava! „Pe mine mă lăsați”

Stenograme din dosarul „Fabrica de permise” de la Suceava scot la iveală nu doar modalitatea prin care Radu Obreja, fostul șef al Serviciul Permise și Înmatriculări frauda, ci și faptul că acesta se aștepta să fie înregistrat.

Din convorbirea telefonică purtată pe data de 27 ianuarie 2020 cu agentul Anamaria Pascal reiese că liderii rețelei își luaseră toate măsurile de siguranță, dar se temeau că vor intra în vizorul autorităților din cauza celorlalți membri.

Examenele pentru obținerea permiselor auto au fost fraudate cu ajutorul aparaturii de filaj la Suceava, acolo unde 10 polițiști de la Direcția Permise, inclusiv fostul director, au fost arestați pentru luare de mită și trafic de influență.

Procurorii DNA au monitorizat luni de zile telefoanele celor implicaţi

Luni întregi, procurorii DNA le-au ascultat telefoanele și toate discuțiile din birouri și mașini, unde era montată tehnică de interceptare. Nu se temeau de un eventual flagrant, niciodată nu puneau mâna pe bani, însă marea frică era să nu fie dați de gol de instructorii auto implicați, după cum reiese din stenogramele publicate de presa locală.

Interceptările din dosarul DNA de la Suceava au scos la iveală că membrii grupării conduse de fostul șef al Direcției Permise încercau să își ia toate măsurile de precauție pentru a nu fi prinși. Stenogramele au fost făcute publice de publicația locală, Monitorul de Suceava.

Dialog dintre fostul director și o subalternă din dosarul șpăgilor de la Permise și Înmatriculări Suceava

Radu Obreja: Na… oricum trebuie atenție, știi? Noi ca noi, ne ferim, dar instructorii nu se feresc deloc. Instructorii îs proști grămadă.
Anamaria Pascal: Da!
Radu Obreja: Deci ei ne pot face, în momentul în care introduc investigatori sub acoperire, știi? Că noi direct de la un candidat nu pune nimeni mâna să ia, știi?
Anamaria Pascal: Mda!

Cum se frauda examenul teoretic: cască în ureche și cameră în guler

Anchetatorii au descoperit cum reușea rețeaua să fraudeze examenul teoretic, cu camere și microfoane utilizate, în mod normal, pentru acțiuni de filaj erau folosite de candidați care transmiteau, în direct, imagini cu întrebările, iar în cască li se suflau răspunsurile.

Bărbat: Foarte important: la 22 de răspunsuri corecte examenul este ca și luat…Deci când vezi că scrie aicea 21 de răspunsuri corecte (neinteligibil) vă mai raspund la întrebarea care este în curs și după ce ați trimis răspunsul, s-o făcut 22…
Client: Așa…
Bărbat: Vă dați pe spate și puneți la nimereală!
Client: Am înțeles…
Bărbat: Pe mine mă lăsați în pace!

Mita pentru obținerea permisului era stabilită în funcție de etnie

Anchetatorii vorbesc despre tarife standard pentru candidați. Cu cât știau mai bine legislația, cu atât plăteau mai puțin. Dar niciodată sub 200 de euro. Cunoștințele nu erau însă singurul criteriu.

O categorie specială a candidaților este cea a persoanelor de etnie romă, pentru care suma de bani percepută cu titlu de mită crește exponențial, plecând de la 500 euro și putând ajunge în jurul sumei de 1000-1500 euro, se arată în dosarul DNA.

13 persoane au fost arestate în dosarul fabricii de permise de la Suceava. Aproape două milioane de euro cash au fost găsite la perchezițiile făcute în casele celor implicați, relatează digi24.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.