UE, anunț bombă. Ce se întâmplă cu valabilitatea certificatului verde dacă nu ai doza booster

UE, anunț bombă. Ce se întâmplă cu valabilitatea certificatului verde dacă nu ai doza booster Sursa: Arhiva EVZ

Uniunea Europeană recomandă un termen limită de 9 luni pentru valabilitatea certificatului verde pentru călătoriile în interiorul blocului și, de asemenea, propune să acorde prioritate călătorilor vaccinați şi cu doza a treia (booster).

Comisia Europeană a propus joi că, începând din 10 ianuarie, valabilitatea certificatului verde să fie limitată la 9 luni după vaccinarea anti-COVID-19 cu schema completă şi a deschis, de asemenea, posibilitatea prelungirii acestei valabilităţi după administrarea dozei booster.

UE propune o limită de 9 luni a valabilității vaccinului Covid

Aşadar, în lipsa administrării dozei booster, valabilitatea certificatului verde va înceta după nouă luni de la încheierea schemei complete de vaccinare alcătuite din două doze (sau o doză pentru vaccinul Johnson&Johnson), dacă statele UE aprobă această propunere a Comisiei Europene.

Comisia Europeană propune ca statele membre să continue să primească toți călătorii inoculați, potrivit unui document obţinut de Bloomberg. De asemenea, a cerut țărilor să se redeschidă începând cu 10 ianuarie pentru toți cei care au folosit vaccinuri aprobate de Organizația Mondială a Sănătății.

Ne puteți urmări și pe Google News

Comisia propune axarea mai pronunţată pe abordarea bazată pe persoană pentru măsurile legate de călătorii şi o perioadă standard de valabilitate a certificatelor de vaccinare de nouă luni după schema principală de vaccinare, mai transmite Comisia Europeană într-o declaraţie.

Un nou cadru de călătorii în UE bazat mai mult pe vaccinarea sau starea de recuperare a persoanelor decât pe numărul de cazuri din țările din care provin

Comisarul european pentru justiţie, Didier Reynders, a prezentat la o conferinţă de presă detaliile acestei recomandări, menţionând că Bruxellesul propune extinderea certificatului de vaccinare şi după vara viitoare ca măsură pentru a facilita libera circulaţie în siguranţă în interiorul UE.

Ideea este ca toate statele membre ale UE să instituie administrarea dozei booster la şase luni după schema completă de vaccinare anti-COVID-19, întrucât în prezent este în general recunoscut faptul că eficacitatea primei vaccinări complete scade la capătul a şase luni, a explicat Reynders.

Dar, subliniază el, această perioadă suplimentară de trei luni ar trebui să le permită să se organizeze, lăsând astfel o marjă de adaptare pentru campaniile de vaccinare ale statelor membre, a adăugat comisarul european. Aceasta este noua recomandare, vom vedea care vor fi reacţiile statelor membre, a spus mai departe comisarul european.

Fiecare ţară membră este liberă să decidă cum folosește acest certificat

El a subliniat că propunerea Comisiei Europene se referă la folosirea certificatului verde pentru călătoriile între statele UE şi doreşte în această privinţă reguli armonizate, iar pe plan intern fiecare ţară membră este liberă să decidă cum foloseşte acest certificat, care atestă vaccinarea anti-COVID-19, trecerea prin boală sau testarea negativă recentă.

Pe măsură ce numărul cazurilor continuă să crească în toată Europa, brațul executiv al UE intenționează să întrerupă lista albă de țări din care toți călătorii au permisiunea de a se vaccina, indiferent de statutul de vaccinare, începând cu 1 martie. De la acea dată, călătorii vaccinați și recuperați cu un Certificatul digital UE Covid, sau un permis echivalent, ar putea intra în bloc.