Evenimentul Zilei > Actualitate > Ucraina anunţă că vrea să recupereze Crimeea! Are semnale din SUA şi Uniunea Europeană
Ucraina anunţă că vrea să recupereze Crimeea! Are semnale din SUA şi Uniunea Europeană

Ucraina anunţă că vrea să recupereze Crimeea! Are semnale din SUA şi Uniunea Europeană

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunţat vineri convocarea summitului internaţional Platforma Crimeea, care are ca obiectiv obţinerea sprijinului internaţional pentru recuperării Crimeii anexate de Rusia.

Ucraina anunţă că vrea să recupereze Crimeea! Are semnale din SUA şi Uniunea Europeană. Volodimir Zelenski a anunţat acest eveniment major în istoria Ucrainei pentru data de 23 august. Cu privire la acest demers, autorităţile proruse din Peninsula Crimeea au spus că reprezintă un „nonsens”.

Ucraina anunţă că vrea să recupereze Crimeea

„Crimeea este inima Ucrainei. Însorită, blândă, strălucitoare. Cu 7 ani în urmă ne-au scos inima”, a spus Zelenski într-o intervenţie pe canalul său de Telegram. De asemenea, şeful de stat a transmis acest mesaj şi pe site-ul administraţiei prezidenţiale.

Momentul anunţului nu a fost ales întâmplător la data de 26 februarie. Aceasta este ziua în care Ucraina comemorează Ziua rezistenţei Crimeii împotriva ocupaţiei ruse.

Astfel, preşedintele ucrainean a semnat un decret prin care a creat Platforma Crimeea. Au fost trimise invitaţii unor lideri din lumea întreagă pentru summitul de la 23 august.

„Niciodată nu vom uita cine a făcut-o şi nici cine a permis-o. Unii au spus că ne-au scos inima în mod legal. Iar acum, strângând-o în mâini, se întreabă cu toată sinceritatea de ce Ucraina este necăjită, de ce nu are relaţii bune, de ce există atâta ură, de ce nu poate uita şi ierta”, a completat Zelenski.

soldaţi ucraineni

Platforma Crimeea nu este o noutate. Prima oară, liderul ucrainean a vorbit desprea ea în intervenţia din 23 septembrie 2020, în faţa Adunării Generale a ONU.

Ucraina are semnale din SUA şi Uniunea Europeană

Zelenski a dispus Consiliului de Securitate Naţională şi Apărare să elaboreze un proiect pentru ieşirea Crimeii de sub ocupaţie. Se urmăreşte reintegrarea acesteia în Ucraina şi promovarea limbii şi culturii minorităţii tătare în Crimeea.

Amintim că la 26 februarie 2014, un miting al tătarilor din Crimeea pentru susţinerea integrităţii teritoriale a Ucrainei a degenerat. Au fost confruntări între tătari şi manifestanţii proruşi. La final au fost doi morţi şi zeci de răniţi. Ulterior, a urmat organizarea de către autorităţile locale a unui referendum de independenţă, la care 95% dintre votanţi au ales alipirea la Rusia, şi anexarea efectivă.

Autorităţile din Crimeea i-au răspuns lui Zelenski şi ai considerat că planul său de recuperare a Crimeii este un „nonsens”. Preşedintelui Ucrainei i s-a spus că „nimeni, niciodată nu va încerca cu adevărat să aspire la o parte a teritoriului Rusiei”.

Şi totuşi, semnalele primite de Ucraina indică altceva. Preşedintele SUA, Joe Biden, a promis vineri că Washingtonul nu va recunoaşte „niciodată” anexarea Crimeeii. Americanii vor sprijini Ucraina în faţa acţiunilor agresive ale Rusiei.

La rândul lor, şi mai-marii din Uniunea Europeană şi-au reafirmat angajamentul „ferm” faţă de suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei. Oficialii de la Bruxelles au denunţat anexarea „violentă şi ilegală” a Crimeii, despre care puteţi citi mai multe aici şi aici.

Crimeea whitehouse.gov europa.eu president.gov.ua