Uniunea Europeană a pus gând rău multinaționalelor. Măsuri dure pentru controlul taxelor și impozitelor

Uniunea Europeană a pus gând rău multinaționalelor. Măsuri dure pentru controlul taxelor și impozitelor

Uniunea Europeană a avansat considerabil cu o nouă legislație în direcția transparenței fiscale internaționale a multinaționalelor, la nivelul fiecărui stat membru UE.

Uniunea Europeană a pus gând rău multinaționalelor! Uniunea Europeană face progrese cu o nouă legislaţie considerată ambițioasă. Aceasta forţează multinaţionalele să dezvăluie plata taxelor, impozitelor şi activităţile fiscale pentru fiecare stat membru, informează publicaţia Irish Times şi DPA, citate de Agerpres.

Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD) a demarat o reformă globală a modului de taxare a  multinaţionalelor. Reformele analizate în prezent evaluează practica multinaţionalelor de a-şi înregistra profiturile în ţările cu impozite mici. Acestea sunt preferate ţărilor unde au cei mai mulţi clienţi. În cazul în care companiile ar plăti taxe în țara acolo unde îşi desfăşoară afacerile, în loc de zona unde au subsidiarele, veniturile fiscale naţionale ar putea creşte în total cu 100 de miliarde de dolari pe an, estimează OECD.

Ne puteți urmări și pe Google News

Uniunea Europeană a pus gând rău multinaționalelor! Obligate să publice date financiare-cheie

Conform raportării pe fiecare ţară, multinaţionalelor li se va cere să publice datele financiare-cheie şi informaţiile cheie privind impozitele la nivelul fiecărei ţări. Astfel de informații se referă la unde se vor plăti şi care e nivelul taxelor plătite, susţin oficialii UE.

Ideea raportării pe fiecare ţară era blocată din 2016. State ca Germania, Olanda, Portugalia, Irlanda, Luxemburg, Cipru, Malta, Austria, Slovenia, Estonia şi Suedia i s-au opus. Dar Portugalia, care a preluat preşedinţia Consiliului UE, a făcut progrese cu propunerea privind raportarea pe fiecare ţară. A cerut joi o discuţie publică, constatându-se că nu mai există majoritate care să blocheze iniţiativa.

Portugalia, președinta Consiliului UE: Legea va fi finalizată în Parlamentul European

"O majoritate extinsă a statelor membre este acum în favoarea legii şi vom merge mai departe pentru a fi finalizată în Parlamentul European", a anunţat ministrul portughez al Economiei. Pedro Siza Vieira a făcut declarația la o conferinţă de presă după întâlnirea cu omologi din blocul comunitar. Acesta a adăugat: "Sunt fericit să spun că am primit un sprijin extrem de solid de la o largă majoritate a statelor membre".

Majoritatea celor 27 de oficiali UE prezenţi la reuniunea de joi şi-au exprimat sprijinul pentru transparenţa fiscală internațională. Prin urmare decizia va trebui adoptată în scris. Documentul va fi baza negocierilor între Consiliul UE, Parlamentul European şi Comisia Europeană.