O idee pentru Orban-Iohannis: Austria mărește impozitele multinaționalelor și reduce impozitele clasei de mijloc și ale muncitorilor

O idee pentru Orban-Iohannis: Austria mărește impozitele multinaționalelor și reduce impozitele clasei de mijloc și ale muncitorilor

Austria a fost una dintre primele țări europene care a relaxat condițiile de izolare, impuse de lupta cu epidemia, pentru a relansa economia națională.

Nu întâmplător, aceeași țară a anunțat luni, 27 aprilie, că vrea să taxeze și mai mult companiile multinaționale și să reducă impozitele persoanelor cu venituri medii și mici.

Adresându-se națiunii cu ocazia celei de-a 75-a aniversări a înființării celei de-a doua Republici a Austriei, cancelarul Sebastian Kurz a afirmat că muncitorii trebuie să câștige mai mult și că marile companii trebuie să plătească impozite echitabile.

„Fie că este vorba de îngrijitori, de forțe de securitate, de angajați la supermarketuri sau de alții din alte sectoare, oricine muncește greu va trebui să aibă în viitor mai mulți bani în buzunar”, a spus Kurz.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Este vorba mai întâi de o chestiune de justiție socială, dar și, într-o perioadă ca aceasta, de o necesitate pentru a stimula consumul intern”, a adăugat șeful guvernului de la Viena.

Executivul lui Kurz, care se bazează pe o coaliție formată de conservatori cu Verzii, a promis gospodăriilor și companiilor până la 38 de miliarde de euro ajutoare, adică aproximativ 10% din Produsul Intern Brut realizat anul trecut, scrie Reuters.

Angajându-se să continue proiectele de reducere a impozitelor pentru salariații cu venituri medii și mici, Kurz a declarat că va pretinde ca multinaționalele să plătească impozite mai mari.

Austria a impus deja o taxă de 5% pe cifra de afaceri publicitare a coloșilor internetului, precum Google sau Facebook.

„La nivel național și european, ne vom bate cu toate formele de evaziune fiscală și cu practicile fiscale neloiale ale marilor companii, deoarece toată lumea va trebui să plătească partea sa echitabilă, în special în momente ca acesta”, a mai spus Kurz.

Pe de altă parte, în Danemarca, guvernul a decis ca întreprinderile înregistrate în paradisuri fiscale să fie omise de la ajutoarele oferite ca urmare a epidemiei de COVID-19, fapt fără precedent pe plan mondial.