Generalul Cătălin Zisu vorbește despre perchezițiile DNA și măsurile de control judiciar

Generalul Cătălin Zisu vorbește despre perchezițiile DNA și măsurile de control judiciarCătălin Zisu. Sursa foto Arhiva EVZ

Generalul-locotenent Cătălin Zisu, plasat sub control judiciar cu cauțiune de un milion de lei în dosarul privind plata unor lucrări neefectuate pentru extinderea Cimitirului Ghencea Militar, a transmis un comunicat de presă prin care își apără nevinovăția.

Acuzațiile DNA și explicațiile generalului Zisu

În ceea ce privește acuzațiile din dosar, Zisu a declarat că este nevinovat și că așteaptă cu nerăbdare aprobarea pentru a vedea dosarul, având calitatea de inculpat. Acesta a subliniat că nu contestă măsurile dispuse de procurori, având în vedere practica instanțelor de judecată în astfel de cazuri, pe care avocații săi o consideră a fi respinsă aproape întotdeauna. De asemenea, generalul a exprimat nemulțumirea că a aflat detalii despre dosar prin intermediul presei și nu prin canale oficiale, considerând că acest lucru are ca scop denigrarea imaginii și carierei sale.

Perchezițiile și ridicarea bunurilor

Una dintre cele mai mediatizate aspecte ale perchezițiilor a fost ridicarea a ceea ce s-a raportat inițial ca fiind 2.000 de tablouri. În comunicatul său, Zisu a clarificat că acest număr este eronat și că nu cunoaște exact câte lucrări au fost ridicate, întrucât nu le-a numărat niciodată. Generalul a explicat că aceste tablouri sunt lucrări realizate de pictori contemporani și amatori, achiziționate la prețuri modeste (între 100 și 500 de lei pe lucrare), și colecționate pe parcursul a 30 de ani.  Zisu a insistat că nu este vorba despre o colecție valoroasă, deosebită, ci despre o pasiune personală pentru artă, fără nicio legătură cu acuzațiile de corupție sau trafic de influență.

În ceea ce privește perchezițiile efectuate pe 14 februarie 2025, procurorii DNA au căutat documente referitoare la proiectul de investiție imobiliară pentru extinderea Cimitirului Ghencea 3, din perioada aprilie 2022 – iulie 2023. Totodată, au fost investigate și mai multe societăți comerciale implicate în acest proiect. Zisu a menționat că, deși nu au fost găsite documente care să aibă legătură directă cu aceste firme sau cu obiectul investigației, autoritățile au ridicat o sumă de bani (7.000 de euro) și bunuri precum genți și ceasuri, majoritatea fiind replici ale unor branduri de lux. Aceste bunuri vor fi expertizate de specialiști pentru a stabili natura și originea lor, se arata in cominucatul de presă al DNA

Ceas Rolex

Ceas Rolex-sursa foto-chrono24.ro

Generalul Zisu se apără

Referitor la ridicarea tablourilor dintr-o locație distinctă de domiciliul său, Zisu a afirmat că nu a fost informat de DNA cu privire la acest aspect și că a aflat din presă despre perchezițiile efectuate în legătură cu colecția sa de artă. Generalul a spus că toate lucrările de artă ridicate sunt legale și nu constituie un element de anchetă relevant pentru caz. În plus, Zisu a subliniat că tablourile au fost colecționate pe parcursul a 30 de ani, majoritatea fiind primite prin donație sau cumpărate la prețuri modeste.