Evenimentul Zilei > International > China ameninţă armata SUA: Nave de război americane subminează „pacea regională”
China ameninţă armata SUA: Nave de război americane subminează „pacea regională”

China ameninţă armata SUA: Nave de război americane subminează „pacea regională”

China ameninţă armata SUA: Nave de război americane subminează „pacea regională”. Flota a 7-a americană este acuzată pentru acţiunile sale în apele mult disputate.
China ameninţă armata SUA: Nave de război americane subminează „păcea regională”. Armata Chinei a ameninţat SUA pentru că naviga prin strâmtoarea Taiwan în Marea Chinei de Sud. Susținând că o flotă americană subminează pacea în apele disputate.
Flota a 7-a americană, condusă de distrugătorul USS Curtis Wilbur, a efectuat joi un „tranzit de rutină al strâmtorii Taiwan”. Dar un purtător de cuvânt al armatei chineze a criticat acţiunea SUA.  Acesta spunând că amenință stabilitatea Mării Chinei de Sud.

China ameninţă armata SUA: Nave de război americane subminează „păcea regională”

Un grup format din trei nave de război, condus de portavionul USS a intrat pe această cale navigabilă pentru a promova „libertatea navigaţiei”. Este explicaţia pe care a dat-o armata americană.

Purtătorul de cuvânt al Comandamentului Teatrului de Est al Armatei Populare de Eliberare (PLA) a declarat: „USS Curtis Wilbur a fost urmărit de forțele chineze în timp ce naviga prin strâmtoarea Taiwan”.

China ameninţă armata SUA. Într-un avertisment adresat SUA, purtătorul de cuvânt a spus:

„Măsura creează în mod artificial factori de risc în strâmtoarea Taiwan. Subminează în mod deliberat pacea și stabilitatea regională.  Trupele din zona de război sunt întotdeauna în alertă și sunt gata să răspundă la toate amenințările și provocările”.

 „Tranzitul navei prin strâmtoarea Taiwan demonstrează angajamentul SUA pentru un Indo-Pacific liber și deschis. Armata Statelor Unite va continua să zboare, să navigheze și să opereze oriunde permite legea internațională”. Este răspunsul răspunsul oficialilor americani.

Ministerul Apărării din Taiwan a susținut că a văzut 11 avioane chineze, inclusiv opt avioane de vânătoare, un avion antisubmarin și două bombardiere H-6 capabile să aibă capacitate nucleară.

Președintele SUA Joe Biden, în primul său apel telefonic în calitate de șef de stat, a vorbit despre îngrijorările sale legate de Taiwan. Biden a spus: „Am vorbit astăzi cu președintele Xi pentru a oferi urări de bine poporului chinez. Am împărtășit, de asemenea, îngrijorări cu privire la practicile economice ale Beijingului, abuzurile drepturilor omului și constrângerea Taiwanului”.

La începutul anului, Xi a spus trupelor PLA să fie pregătite pentru război „în orice moment”

Bonji Ohara, membru senior la Fundația pentru Pace Sasakawa din Tokyo, a vorbit recent despre importanța Mării Chinei de Sud. El a spus: „În primul rând, Marea Chinei de Sud este importantă pentru patrula strategică a submarinului chinezesc (submarin cu rachete balistice nucleare), care trebuie să intre în vestul Oceanului Pacific pentru descurajarea nucleară împotriva SUA”

Expertul a sugerat, de asemenea, că apele în litigiu servesc drept zonă tampon pentru China: „China recunoaște problema Mării Chinei de Sud și că poate controla rivalitatea bilaterală cu SUA, dar este speriat că SUA și aliații săi pot conține Beijingul din Oceanul Pacific, Marea Chinei de Sud și Oceanul Indian”, scrie Express.