Evenimentul Zilei > International > Putin își va ieși din minți: Trump îi dă șah cu nave de război în Ucraina
Putin își va ieși din minți: Trump îi dă șah cu nave de război în Ucraina

Putin își va ieși din minți: Trump îi dă șah cu nave de război în Ucraina

Ucraina primește 125 de milioane de dolari din partea Statelor Unite, pentru a-și consolida capacitățile terestre și navale.

Este vorba, mai exact, despre prima jumătate a celor 250 de milioane de dolari destinați asistenței securității din Ucraina. Noul pachet de asistență include radare contra-artilerie și bărci de patrulare armate Mark VI, acestea din urmă fiind considerate deosebit de important, având în vedere tensiunile existente între Ucraina și Rusia în Marea Neagră și Marea Azov.

În anul 2018, forțele ruse au confiscat trei nave ucrainene și au capturat 24 de marinari ucraineni în urma unui accident în strâmtoarea Kerch care face legătura între Marea Neagră și Marea Azov.

Inițiativa de Securitate a Ucrainei a fost „aruncată” în centrul atenției după ce administrația Trump a înghețat asistența de securitate acordată Ucrainei, la scurt timp după ce a fost notificată Congresului. Această acțiune a determinat Camera Reprezentanților să-l pună sub acuzare pe președintele Donald Trump.

Administrația Trump ar fi blocat tranșa de ajutor anterioară Ucrainei pentru a exercita presiuni asupra Kievului să-l investigheze pe Joe Biden, fost vicepreşedinte democrat şi potenţial contracandidat al său la scrutinul pentru Casa Albă. Încercările lui Trump de a presiona Ucraina pentru a-i cerceta pe Hunter Biden și Joe Biden, potențialul său rival politic, au fost în centrul procesului de rejudecare.

Trump a făcut în repetate rânduri afirmații nefondate și false pentru a susține că Bidens a acționat în mod necorespunzător în Ucraina. Președintele SUA a fost, însă, achitat de Senat.

Casa Albă a oferit explicații schimbătoare și vagi cu privire la cauza reținerii banilor și ce l-a determinat pe Trump să se răzgândească și, în final, să elibereze banii.

Gardianul nepartizan al Congresului, Biroul de Responsabilitate al Guvernului, a efectuat o revizuire care a constatat că administrația Trump a încălcat legea când a stopat ajutorul de securitate oferit Ucrainei anul trecut.
GAO a spus că biroul bugetar al Casei Albe a încălcat Legea privind controlul impunerilor, o lege din 1974 care limitează Casa Albă din reținerea fondurilor pe care Congresul le-a însușit, potrivit CNN.