Evenimentul Zilei > Actualitate > Anunț exploziv. Strategia maritimă a SUA: Punerea la punct a Chinei în Marea Chinei de Sud
Anunț exploziv. Strategia maritimă a SUA: Punerea la punct a Chinei în Marea Chinei de Sud

Anunț exploziv. Strategia maritimă a SUA: Punerea la punct a Chinei în Marea Chinei de Sud

Noua strategie maritimă a Statelor Unite ale Americii prevede „asumarea de riscuri tactice” față de China și Rusia, acolo unde acestea se dovedesc agresive cu alte state.

Astfel, prin noul său document de strategie navală, armata americană avertizează că navele sale de război vor răspunde pe viitor „mai încordat” celor care încalcă dreptul internaţional. Este o referire transparentă la Beijing, care are revendicări teritoriale în Marea Chinei de Sud contestate de Statele Unite, notează AFP, preluată de Agerpres.

Documentul de strategie stabileşte obiectivele US Navy, Marine Corps (infanteria marină) şi ale gărzii de coastă pentru anii următori. Pentagonul arată că mai multe ţări, dar mai ales Rusia şi China, „contestă echilibrul puterilor în regiuni-cheie, pentru a slăbi ordinea internaţională actuală”.

China, „amenințarea cea mai presantă”

„Forţele noastre navale au interacţiuni cotidiene cu navele de război şi avioanele chineze şi ruseşti”, se mai arată în documentul în care China comunistă este considerată „ameninţarea cea mai presantă”.

Cel mai recent incident dintre US Navy şi Marina chineză a avut loc la sfârşitul lunii august, când Beijingul s-a lăudat că a vânat o navă de război americană în arhipelagul contestat Paracel, pe care îl controlează. Iar până acum, declară oficiali militari americani, US Navy acționa pentru detensionarea situației față de orice astfel de provocări.

Dar totul se va schimba, întrucât regimul comunist de la Beijing revendică aproape toate insulele din Marea Chinei de Sud, pretenții contestate de alte ţări riverane, precum Vietnam, Filipine, Malaezia sau Brunei.

Pentru a contracara pretenţiile chineze considerate excesive, Washingtonul trimite din ce în ce mai frecvent nave de luptă în regiune pentru „operaţiuni de libertate a navigaţiei”.

ARABIAN GULF (Aug. 13, 2013) – The aircraft carrier USS Nimitz (CVN 68) transits the Arabian Gulf. Nimitz Strike Group is currently deployed to the U.S. 5th Fleet area of responsibility conducting maritime security operations and theater security cooperation efforts. (U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist 3rd Class George J. Penney III/Released)

Cum va acționa US Navy

US Navy doreşte să se modernizeze, cu nave mai mici, mai agile, unele pilotate de la distanţă, pentru a-şi apăra avantajul strategic în faţa forţelor navale chineze, despre care documentul notează că „triplat volumul în ultimii 20 de ani”.

Navele de război americane „vor accepta astfel riscuri tactice calculate şi vor adopta o postură mai afirmată în cursul operaţiunilor cotidiene”, se mai arată în strategia maritimă americană.

Contraamiralul Jay Bynum a explicat că noua strategie „înseamnă să fim mai reactivi, mai încordaţi în operaţiunile noastre”. „Înainte, atitudinea noastră era de a căuta detensionarea situaţiei. Făceam drum întors şi minimalizam riscul”, a mai explicat contraamiralul, care a subliniat că, treptat, US Navy „a pierdut teren” datorită acestei atitudini.

Documentul strategig al Pentagonului mai anunță că Marina SUA va fi mai vizibilă și în Oceanul Pacific, unde va depune eforturi pentru „a detecta şi documenta actele rivalilor noştri care încalcă dreptul internaţional, fură resursele altor ţările şi le încalcă suveranitatea”.