Tensiunea arterială, reglată fundamental de două ingrediente

Tensiunea arterială, reglată fundamental de două ingrediente

Universitatea din Waterloo a constatat că creșterea raportului potasiu-sodiu poate reduce tensiunea arterială mai bine decât scăderea sodiului.

American Journal of Physiology-Renal Physiology a publicat „Modularea tensiunii arteriale prin potasiu și sodiu alimentar: diferențe de sex și analiză de modelare”. Peste 30% dintre persoanele din întreaga lume suferă de hipertensiune arterială. Aceasta cauzează cele mai multe boli coronariene și accidente vasculare cerebrale și poate provoca boli renale cronice, insuficiență cardiacă, bătăi neregulate ale inimii și demență.

„De obicei, atunci când avem hipertensiune arterială, suntem sfătuiți să mâncăm mai puțină sare”, a declarat Anita Layton, profesoară de matematică aplicată, informatică, farmacie și biologie la Universitatea din Waterloo, care deține Canada 150 Research Chair in Mathematical Biology and Medicine.

Cercetarea noastră sugerează că adăugarea mai multor alimente bogate în potasiu în dieta dumneavoastră, cum ar fi bananele sau broccoli, ar putea avea un impact pozitiv mai mare asupra tensiunii arteriale decât doar reducerea sodiului.” Electroliții precum potasiul și sarea ajută organismul să contracte mușchii, să regleze nivelul apei și să efectueze alte procese vitale.

Cum se reglează tensiunea arterială

„Oamenii primitivi mâncau multe fructe și legume, astfel încât sistemele de reglementare ale corpului nostru ar fi putut evolua pentru a funcționa cel mai bine cu o dietă bogată în potasiu și săracă în sodiu”, a declarat autorul principal al cercetării, Melissa Stadt, doctorandă la Departamentul de matematică aplicată din Waterloo.

Dietele occidentale moderne sunt bogate în sare și deficitare în potasiu. Acest lucru poate explica de ce culturile industrializate au mai multă hipertensiune arterială decât cele izolate”.

Studiile anterioare au indicat faptul că creșterea consumului de potasiu poate reduce tensiunea arterială, dar cercetătorii au construit un model matematic pentru a determina modul în care potasiul față de sodiu afectează organismul.

Modelul arată, de asemenea, modul în care sexul afectează relațiile potasiu-tensiune arterială. Studiul a indicat că bărbații dobândesc hipertensiune arterială mai ușor decât femeile aflate în premenopauză, dar și că reacționează mai bine la raportul potasiu-sodiu.

Autorii subliniază faptul că modelele matematice precum acesta permit acestor teste să determine rapid, ieftin și etic modul în care diverse influențe afectează organismul.

sursa: medicalxpress.com

Ne puteți urmări și pe Google News