Evenimentul Zilei > Social > Te vaccinezi la medicul de familie? Valeriu Gheorghiță spune ce seruri sunt disponibile
Te vaccinezi la medicul de familie? Valeriu Gheorghiță spune ce seruri sunt disponibile

Te vaccinezi la medicul de familie? Valeriu Gheorghiță spune ce seruri sunt disponibile

În primă fază, persoanele care doresc să se vaccineze la medicii de familie care s-au alăturat campaniei de vaccinare vor fi imunizate cu vaccinurile de la Moderna și Johnson&Johnson, a anunțat medicul Valeriu Gheorghiță.

Joi seară, la un post de televiziune, medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, a spus că românii care aleg să se imunizeze la medicii de familie, în primă fază, vor avea la dispoziție vaccinurile de la Moderna și Johnson&Johnson.

„Proiectul de includere a medicilor de familie e deja finalizat, vor începe să vaccineze pe 4 mai, toată infrastructura e deja stabilită”, a spus Valeriu Gheorghiță.

Acesta a mai spus că în campania de vaccinare s-au înscris circa 3,000 de medici de familie, numărul reprezentând o treime din numărul total care au contract cu CNAS.

„Mare parte dintre medicii de familie sunt implicați în centrele de vaccinare care deja funcționează. Este foarte dificil să vaccinezi în cabinetul propriu, să fii și în centrele de vaccinare, să ai grijă și de ceilalți pacienți”, a mai spus el.

„Nu știi despre ce e vorba, sunt flacoane multidoză, există acest risc să irosești doze. Până la urmă, le-am transmis colegilor că nu e nicio problemă dacă din zece doze vor folosi doar nouă și o doză se irosește. Sigură că printr-o planificare atentă putem să reducem acest risc, dar ăsta nu e un motiv să nu începem vaccinarea”, a spus Valeriu Gheorghiță, punctând că înțelege reticența medicilor de familie.

„Vaccinul de la AstraZeneca, dacă medicii de familie îl vor solicita, îl vom da. Nu vrem să insistăm în momentul de față să începem cu vaccinul de la AstraZeneca, pentru care în momentul acesta nu există o dorință foarte mare de vaccinare și îmi doresc ca acest proces să fie unul de succes și să nu batem pasul pe loc”, a subliniat el.

Medicul Valeriu Gheorghiță a mai punctat că este foarte posibil ca România să rămână cu un surplus de vaccinuri de la AstraZeneca.

CITEȘTE ȘI  Iohannis, anunțul așteptat de toți Românii. Starea de alertă nu va mai fi prelungită