Reguli noi pentru supermarketuri. Ce se întâmplă cu alimentele aproape de expirare

Reguli noi pentru supermarketuri. Ce se întâmplă cu alimentele aproape de expirare Sursa Foto: Arhiva EVZ

Supermarketurile și restaurantele vor fi obligate respecte noi reguli pentru a nu mai face risipă alimentare. Lanțurile de magazine care nu respectă legea vor fi amendate.

Mai multe supermarketuri și restaurante vor fi obligate să reducă prețul alimentelor aproape de expirare, să doneze ce nu mai vând ori să le transforme în compost sau mâncare pentru animale. Cele care nu respectă legea împotriva risipei alimentare riscă amenzi mari.

Controale în supermarketuri și restaurante

Comercianții trebuie să reducă prețul la raft pentru produsele care se apropie de data expirării. Autoritatea Sanitar Veterinară va verifica dacă alimentele aproape de expirare au fost donate, transformate în compost sau mâncare pentru animale.

Ședință de urgență pentru siguranța românilor. Nu mai cumpărați așa ceva

Lege pentru alimentele aproape de expirare. Reguli noi pentru supermarketuri. Sursa foto: arhiva evz

Cristian Sălceanu, CEO-ul unui supermaket online: „Rata de deșeuri ar fi mult mai mare decât este în prezent. Suntem la un procent mult mai mic decât lanțurile alimentare clasice, este sub 2%. Există niște reglementări foarte stricte, nu poți să arunci pur și simplu la tomberon așa cum ar face o persoană obișnuită. Accelerând vânzarea produselor care se apropie de data de expirare ne ajutăm și pe noi cu reducerea cheltuielilor”.

Ne puteți urmări și pe Google News
supermarket

Lege pentru alimentele aproape de expirare. Reguli noi pentru supermarketuri. Sursa foto EVZ

Alimente pot fi folosite în alt scop

Unele supermarketuri au pus în aplicare această regulă, dar tot au fost nevoite să arunce multă mâncare. Elena Filip, specialist în comunicare retail a declarat că lanțurile de magazine și restaurante au foarte multe variante la dispoziție și că trebuie să respecte legea.

Elena Filip, specialist în comunicare retail: „Vorbim despre produse care încă mai rămân și care încă se aruncă. Și ar putea să fie folosite în alt scop. Poate pentru prepararea mâncării pentru animalele de companie sau poate donate către adăposturi de animale. Există foarte multe variante pe care le avem”.

Legea va simplifica și felul în care se fac donațiile. Diana Buzoianu, unul dintre inițiatorii legii: „Gândiți-vă că vorbim și de cornuri sau biscuiți care sunt alimente greu perisabile. Ei, pentru aceste alimente care nu au un risc mare de perisabilitate am dat posibilitatea ANSVSA-ului să facă niște condiții mai simplificate”.

Câtă mâncare aruncă românii

Cu toate astea, și consumatorii aruncă multă mâncare. Datele oficialilor arată că, într-un singur an, un român aruncă la gunoi 70 de kilograme de mâncare. Legumele, fructele și lactatele sunt cele mai risipite alimente. Legea care a primit undă verde de la comisiile de specialitate ar urma să intre în vigoare într-o lună de la votul parlamentarilor, potrivit PRO TV.