Evenimentul Zilei > International > Submarin nuclear britanic, contaminat cu Covid-19
Submarin nuclear britanic, contaminat cu Covid-19

Submarin nuclear britanic, contaminat cu Covid-19

Descurajarea nucleară britanică se bazează doar pe componenta oceanică, cu patru submarine lansatoare de rachete din clasa Vanguard.

Contaminarea, în primăvară, a portavioanelor american USS Theodore Roosevelt și francez Charles de Gaulle cu virusul SARS-Cov-2, a reamintit că navele sunt propice răspândirii epidemiilor, datorită spațiilor reduse la bord, care complică orice noțiune de distanțare socială.

Ulterior, cele două țări au luat măsuri specifice pentru a evita ca aceste situații să revină. Cu condiția ca măsurile de protecție să fie respectate. Ceea ce, se pare, că nu a fost cazul în rândul unor membri au echipajului submarinului cu propulsie nucleară lansator de rachete HMS Vigilant, aparținând Royal Navy.

De precizat că disuasiunea nucleară nu se bazează decât pe componenta oceanică, cu patru submarine nucleare din clasa Vanguard, din care face parte și HMS Vigilant.

Astfel, un oficial american a confirmat pentru USNI News informații de presă care au apărut în Marea Britanie potrivit cărora cel puțin 35 de marinari de pe HMS Vigilant au fost testați pozitivi la Covid-19 – adică un sfert din echipaj – în timpul unei escale la baza navală Kings Bay (Georgia) pentru lucrări de întreținere a rachetelor balistice Trident pe care le lansează submarinul.

Cu toate acestea, în ciuda ordinului de a nu părăsi baza, marinarii de pe HMS Vigilant au sfidat instrucțiunile pentru o călătorie la Cocoa Beach, în statul Florida, al treilea stat american cel mai afectat de epidemia Covid-19 cu aproape din 740.000 de cazuri.

Submarinul HMS Vigilant, implicat într-un scandal onstru

Medicul navei și comandantul secund – singurul care știe codurile pentru lansarea rachetelor, alături de comandant – au fost, de asemenea, contaminați cu virusului SARS-CoV-2, deși au dat asigurări că nu au încălcat regulile.

Solicitată de presa britanică, Royal Navy a răspuns că „nu face comentarii cu privire la chestiunile legate de operațiunile submarinelor”.

Dar oficialii marinei au adăugat totuși că „dacă comportamentul unora nu se ridică la exigențele înalte pe care le așteptăm, nu vom ezita atunci, nu vom ezita să luăm măsurile adecvate”.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE