Evenimentul Zilei > Social > Un nou simptom al COVID-19: Problemele la urechi. Poate să fie foarte grav
Un nou simptom al COVID-19: Problemele la urechi. Poate să fie foarte grav

Un nou simptom al COVID-19: Problemele la urechi. Poate să fie foarte grav

Pandemia de coronavirus a mai generat o situaţie care i-a şocat pe specialiştii din toată lumea, uimiţi de cazul unui pacient care şi-a pierdut brusc auzul după ce a contractat Covid-19.

Înainte de a-i fi descoperită teribila boală infecţioasă, pacientul care a sosit în Marea Britanie era sănătos şi nu mai avusese probleme legate de ureche sau auz.

El n-a acuzat că a rămas fără gust şi miros, simptome devenite deja clasice în literatura de specialitate dedicată Covid-19.

Conform Daily Star, la cei 45 de ani ai săi, el nu avea alte probleme de sănătate decât cele legate de astm.

Medicii care l-au preluat au încercat şi în cele din urmă au şi găsit un tratament pentru această problemă de auz.

Steroizii i-au redat auzul

S-a decis administrarea unei medicaţii pe bază de steroizi, despre care se credea că putea ajuta la revenirea auzului.

Bărbatul cu astm a fost internat de urgenţă la Otorinolaringologie şi în paralel a fost tratat pentru Covid-19.

Detaliile cazului au fost publicate în BMJ Case Reports şi arată că el avea simptome Covid-19 în curs de desfășurare de 10 zile.

În timp ce era transferat într-o ambulanţă, cadrele medicale au observat că acesta se chinuia să respire.

Când a apărut problema?

Bărbatul în vârstă de 45 de ani a fost pus pe un ventilator timp de 30 de zile, dar din păcate a dezvoltat alte complicații, astfel că i s-a făcut o transfuzie de sânge.

La o săptămână după ce tubul respirator a fost îndepărtat și a părăsit Terapia Intensivă, a acuzat că simte ţiuit (n.r. – tinitus) în urechea stângă.

A urmat pierderea bruscă a auzului, dar examinarea urechii a arătat că nu are blocaje sau inflamații, astfel că a fost tratat cu tablete de steroizi și injecții.

În cele din urmă, auzul său a fost recuperat parțial, iar cei care l-au consultat şi îngrijit au asociat problema cu Covid-19.

Literatura de specialitate, completată

Dr. Foteini-Stefania Koumpa, de la University College London și Royal National Throat Nose and Ear Hospital, a declarat că pierderea auzului bărbatului este asociată cu Covid-19.

Ea a spus: „În ciuda literaturii considerabile despre Covid-19 și a diferitelor simptome asociate cu virusul, există o lipsă de discuții cu privire la relația dintre Covid-19 și auz.

Pierderea auzului și tinitusul sunt simptome care au fost observate la pacienții cu virus Covid-19 și virus gripal, dar nu au fost evidențiate.”

Pierderea bruscă a auzului afectează între 5 şi 160 de persoane dintr-o sută de mii în fiecare an şi în general la baza ei stă o infecție virală precum gripa.

Primul caz a fost în aprilie

Pe mapamond, Primul caz de pierdere a auzului asociat cu temuta Covid-19 a fost raportat în aprilie 2020.

Despre SARS-CoV-2, virusul responsabil pentru Covid-19, se crede că se fixează pe un anumit tip de celulă care acoperă plămânii.

În urma observaţiilor specialiştilor, virusul a fost găsit recent și în celulele similare care căptușesc urechea medie.

Mai departe, el generează un răspuns inflamator și o creștere a substanțelor chimice care au fost legate de pierderea auzului.

Dr. Koumpa a adăugat: „Acesta este primul caz raportat de pierdere a auzului senzorial neural în urma infectării cu Covid-19 în Marea Britanie.

Având în vedere prezența pe scară largă a virusului în populație și predispoziţia semnificativă faţă de pierderea auzului, este important să investigăm acest lucru în continuare.

Acest lucru este valabil mai ales având în vedere necesitatea de a identifica și trata prompt pierderea auzului.”

sursa: dailystar.co.uk

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.