Un nou simptom al COVID-19: Problemele la urechi. Poate să fie foarte grav

Un nou simptom al COVID-19: Problemele la urechi. Poate să fie foarte grav

Pandemia de coronavirus a mai generat o situaţie care i-a şocat pe specialiştii din toată lumea, uimiţi de cazul unui pacient care şi-a pierdut brusc auzul după ce a contractat Covid-19.

Înainte de a-i fi descoperită teribila boală infecţioasă, pacientul care a sosit în Marea Britanie era sănătos şi nu mai avusese probleme legate de ureche sau auz.

El n-a acuzat că a rămas fără gust şi miros, simptome devenite deja clasice în literatura de specialitate dedicată Covid-19.

Conform Daily Star, la cei 45 de ani ai săi, el nu avea alte probleme de sănătate decât cele legate de astm.

Ne puteți urmări și pe Google News

Medicii care l-au preluat au încercat şi în cele din urmă au şi găsit un tratament pentru această problemă de auz.

Steroizii i-au redat auzul

S-a decis administrarea unei medicaţii pe bază de steroizi, despre care se credea că putea ajuta la revenirea auzului.

Bărbatul cu astm a fost internat de urgenţă la Otorinolaringologie şi în paralel a fost tratat pentru Covid-19.

Detaliile cazului au fost publicate în BMJ Case Reports şi arată că el avea simptome Covid-19 în curs de desfășurare de 10 zile.

În timp ce era transferat într-o ambulanţă, cadrele medicale au observat că acesta se chinuia să respire.

Când a apărut problema?

Bărbatul în vârstă de 45 de ani a fost pus pe un ventilator timp de 30 de zile, dar din păcate a dezvoltat alte complicații, astfel că i s-a făcut o transfuzie de sânge.

La o săptămână după ce tubul respirator a fost îndepărtat și a părăsit Terapia Intensivă, a acuzat că simte ţiuit (n.r. - tinitus) în urechea stângă.

A urmat pierderea bruscă a auzului, dar examinarea urechii a arătat că nu are blocaje sau inflamații, astfel că a fost tratat cu tablete de steroizi și injecții.

În cele din urmă, auzul său a fost recuperat parțial, iar cei care l-au consultat şi îngrijit au asociat problema cu Covid-19.

Literatura de specialitate, completată

Dr. Foteini-Stefania Koumpa, de la University College London și Royal National Throat Nose and Ear Hospital, a declarat că pierderea auzului bărbatului este asociată cu Covid-19.

Ea a spus: „În ciuda literaturii considerabile despre Covid-19 și a diferitelor simptome asociate cu virusul, există o lipsă de discuții cu privire la relația dintre Covid-19 și auz.

Pierderea auzului și tinitusul sunt simptome care au fost observate la pacienții cu virus Covid-19 și virus gripal, dar nu au fost evidențiate.”

Pierderea bruscă a auzului afectează între 5 şi 160 de persoane dintr-o sută de mii în fiecare an şi în general la baza ei stă o infecție virală precum gripa.

Primul caz a fost în aprilie

Pe mapamond, Primul caz de pierdere a auzului asociat cu temuta Covid-19 a fost raportat în aprilie 2020.

Despre SARS-CoV-2, virusul responsabil pentru Covid-19, se crede că se fixează pe un anumit tip de celulă care acoperă plămânii.

În urma observaţiilor specialiştilor, virusul a fost găsit recent și în celulele similare care căptușesc urechea medie.

Mai departe, el generează un răspuns inflamator și o creștere a substanțelor chimice care au fost legate de pierderea auzului.

Dr. Koumpa a adăugat: „Acesta este primul caz raportat de pierdere a auzului senzorial neural în urma infectării cu Covid-19 în Marea Britanie.

Având în vedere prezența pe scară largă a virusului în populație și predispoziţia semnificativă faţă de pierderea auzului, este important să investigăm acest lucru în continuare.

Acest lucru este valabil mai ales având în vedere necesitatea de a identifica și trata prompt pierderea auzului.”

sursa: dailystar.co.uk