Ce n-a văzut Moscova. Royal Navy scoate apocalipsa pe mare
- Tudor Borcea
- 26 septembrie 2020, 14:58
Este vorba de cea mai mare concentrație de avioane de luptă care operează de pe un portavion britanic, precum și de cel mai mare grup îmbarcat de avioane de generație cinci din lume.
În 1983, pentru ultima sa misiune înainte de a fi vândut marinei indiene, portavionul britanic HMS Hermes a îmbarcat 22 de avioane de luptă STOVL (decolare scurtă și aterizare vertical) din care 12 Sea Harriers de la Fleet Air Arm și zece Harrier GR3 de la 10 Royal Air Force (RAF), precum și 10 elicoptere Sea King.
De atunci, o astfel de concentrare de aeronave la bordul unei nave a Royal Navy nu a mai fost văzută.
Acesta este, în orice caz, ceea ce marina britanică a subliniat pentru a anunța plecarea din Portsmouth a HMS Queen Elizabeth, unul dintre cele două noi portavioane ale Marii Britanii, cu 14 avioane F-35B și opt elicoptere Merlin la bord.
„Este cea mai mare concentrație de avioane de luptă care operează pe mare de pe un portavion al Royal Navy, de la HMS Hermes în 1983 încoace, precum și cel mai mare grup aerian de avioane de luptă de a cincea generație îmbarcat din lume”, a indicat Royal Navy, miercuri, într-un comunicat.
Cu toate acestea, pentru a ajunge la acest total și din cauza numărului insufficient de avioane F-35B în cadrul forțelor britanice, HMS Queen Elizabeth găzduiește la bord aeronavelele escadrilei VMFA-211 „The Wake Island Avengers” din Corpul de Marină al SUA (USMC).
Restul grupului aerian este asigurat de Escadrila 617 „The Dambusters” din RAF.
Rolul mondial al Royal Navy
„Este pentru prima dată când reunim o forță de luptă coerentă și puternică. (…) Condusă de Royal Navy și susținută de cei mai apropiați aliați ai noștri, acest nou grup aeronaval redă forță NATO și trimite un mesaj clar că Marea Britanie își ia în serios rolul său mondial”, a comentat contraamiralul Steve Moorhouse, comandantul grupului aeronaval britanic.
Escorta portavionului HMS Queen Elizabeth va fi formată din două distrugătoare de tip 45 (clasa Daring), două fregate de tip 23 (clasa Duke), un submarin, precum și un distrugător american și o fregată olandeză.
Navele auxiliare vor fi furnizate de către Royal Fleet Auxiliary.