O anchetă a marinei americane privind răspândirea coronavirusului la bordul portavionului cu proulsie nuclerară Theodore Roosevelt a constatat că aproximativ 60% dintre marinarii testați aveau anticorpi împotriva virusului, au declarat pentru Reuters doi oficiali americani, sugerând o rată de infecție mult mai mare decât se știa anterior.

În aprilie, Marina și Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) au început să efectueze teste serologice pentru a găsi prezența anticorpilor specifici care sunt creați prin răspunsul la atac al sistemului imunitar la prezența virusului și care rămân în sânge o perioadă de timp.

Peste 1.100 de oameni la bord au testat pozitiv pentru noul coronavirus,  în aprilie, mai puțin de 25% din echipaj.

Răspândirea virusului pe navă a declanșat o serie de evenimente care au condus la demiterea căpitanului navei,  după ce acesta a trimis oscrisoare marinei americane cerându-i să ia măsuri mai stricte pentru protejarea echipajului.

Un marinar  a murit din cauza coronavirusului și alți câțiva au fost spitalizați.

Dar, în general, marinarii, care sunt în general mai sănătoși și mai tineri, se descurcă mai bine decât populația generală în fața pandemiei și majoritatea nu au simptome.

Oficialii, vorbind sub protecția anonimatului, au spus că aproximativ 400 de voluntari au participat la testele serologice, mai puțin de cei 1.000 de voluntari căutați, dar suficient pentru a oferi date relevante statistic despre modul în care virusul s-a răspândit la bordul uneia din cele mai mari nave de război din lume.

Portavionul USS Theodore Roosevelt are 4800 de persoane la bord.

Sursele citate au declarat că un anunț oficial era așteptat  marți. Marina americană a refuzat să comenteze.

Rezultatele testelor serologice par să urmărească îndeaproape datele de pe Theodore Roosevelt de la începutul lunii aprilie, care au arătat că 60% dintre marinari care au testat pozitiv virusul în sine – nu pentru anticorpi – nu au fost de fapt simptomatici.

Grupuri medicale, precum American Medical Association , au avertizat că testele serologice pot duce la false cazuri pozitive.

CDC a spus că-i  lipsesc date definitive despre protecția persoanelor cu anticorpi împotriva re-infectării cu coronavirus