Evenimentul Zilei > International > Statul măcinat de războiul civil. Rebelii amenință capitala. Autoritățile cer localnicilor să pregătească apărarea
Statul măcinat de războiul civil. Rebelii amenință capitala. Autoritățile cer localnicilor să pregătească apărarea

Statul măcinat de războiul civil. Rebelii amenință capitala. Autoritățile cer localnicilor să pregătească apărarea

Rebelii etiopieni din gruparea Frontul de eliberare al poporului din Tigray (TPLF) amenință capitala Addis Abeba. Autoritățile guvernamentale recomandă populației să se pregătească de luptă.

Situație dificilă în Etiopia, unde rebelii din TPLF amenință capitala Addis Abeba. Autorităţile etiopiene au cerut populaţiei să se organizeze şi să se pregătească pentru a-şi apăra cartierele. Avertismentul vine în condițiile în care la câteva sute de kilometri nord de oraș se poartă lupte foarte dure. Forțele guvernamentale încearcă să țină pe loc și să respingă ofensiva rebelilor din provincial Tigray, transmite AFP.

Frontul de eliberare al poporului din Tigray (TPLF) a revendicat noi succese militare, anunțând ocuparea orașelor Dessie şi Kombolcha. Acestea sunt situate într-un nod rutier de importanță strategică, la circa 400 de kilometri de Addis Abeba. Toată lumea se așteaptă la o ofensivă către capitală.

Guvernul etiopian a dezminţit că ar fi pierdut cele două oraşe importante, însă informațiile nu au fost confirmate din surse independente. Comunicaţiile sunt tăiate în mare parte din nordul Etiopiei, iar accesul jurnaliştilor este limitat. Astfel, orice verificare în teren din partea unor surse neutre este foarte dificilă.

Dacă se confirmă că acestea au fost cucerite de rebeli, atunci conflictul ar putea lua o întorsătură importantă. Războiul dintre forțele guvernamentale și TPLF durează de mai bine de un an.

Autoritățiel pregătesc apărarea capitalei

Pe de altă parte, autoritățile din Addis Abeba le-au cerut celor cinci milioane de locuitori ai oraşului să-şi înregistreze armele într-un termen de două zile şi să se pregătească de apărare.

„Toţi locuitorii trebuie să se organizeze pe blocuri şi cartiere pentru a apăra pacea şi securitatea în zona lor, în coordonare cu forţele de securitate”, iar „tinerii din oraş vor fi recrutaţi şi organizaţi pentru a activa în coordonare cu forţele de securitate”, a declarat responsabilul guvernamental cu securitatea capitalei, Kenea Yadeta.

Aceste măsuri urmează apelurilor la unitate lansate de premierul etiopian Abiy Ahmed (laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 2019). El a susținut că victoria este posibilă dacă ţara se opune rebelilor cu „toată forţa”.

Premierul etiopian a spus, într-un discurs, rebelii  din TPLF sunt susținuți, în acest război, de luptători străini care participă la confruntări. Până în prezent, însă nu a fost confirmată prezența unor militari străini.

Sursa foto: wikimedia

Conflictul din Etiopia a luat o direcție spectaculoasă

Început în noiembrie anul trecut, conflictul din Etiopia a luat o întorsătură spectaculoasă în ultimele luni. Deși premierul a proclamat victoria și a încercat pacificarea zonei, până în luna iunie, rebelii s-au regrupat. Aceștia au recucerit cea mai mare parte a regiunii Tigray și au forțat armata etiopiană să se retragă.

Apoi au continuat ofensiva în regiunile învecinate Amhara şi Afar, iar acum par să ameninţe capitala Addis Abeba.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: