Putin, aliatul dorit de rebelii din Europa. Cum au încercat separatiștii catalani să intre în grațiile liderului de la Kremlin
- Stere Gaci
- 26 septembrie 2021, 14:11
„Niciun cuvânt despre Navalnîi” – așa este întitulată ancheta publicată de jurnaliștii de la „Istorii importante” din Federația Rusă despre încercarea liderului separatist Carles Puigdemont de a obține sprijinul Moscovei pentru independența catalană.
La 24 septembrie, fostul lider al guvernului regional catalan Carles Puigdemont, aflat în exil în Belgia din 2017 după tentativa de secesiune a Cataloniei, a fost arestat în Italia. ALa o zi de la reținere, Curtea de Apel Sassari a decis, însă, eliberarea lui Carles Puigdemont fără restricții, chiar dacă autoritățile spaniole sunt decise să-l aducă în fața justiției.
Culisele mișcării catalane pentru independență
Problemele pe care le-a avut în Italia Carles Puigdemont atrag, din nou, atenția asupra mișcării catalane pentru independență, problemă pe care Spania e departe de a o fi rezolvat. Informații foarte interesante despre mișcarea separatistă vin, însă, din Rusia.
Ancheta jurnaliștilor de la „Istorii importante” îl vizează pe liderului separatist catalan Carles Puigdemont și dezvăluie cum a încercat acesta să-și construiască o relație privilegiată cu Kremlinul.
Carles Puigdemont e hotărât să obțină separarea de Spania prin orice mijloace
În 2016, Parlamentul Cataloniei l-a ales pe Carles Puigdemont în funcția de președinte. La preluarea mandatului, Puigdemont refuză să depună jurământ în fața regelui spaniol. Mult mai grav, în toamna anului 2017, autoritățile catalane anunță un referendum privind independența regiunii. Curtea Constituțională spaniolă declară referendumul ilegal, dar separatiștii catalani nu se lasă intimidați. În ciuda încercărilor forțelor de ordine de a împiedica desfășurarea plebisticului, acesta a avut loc pe 1 octombrie.
Cum era de așteptat, cei care participă la vot se declară în favoarea independenței. Ca urmare, aa sfârșitul lunii octombrie, Parlamentul dominat de susținători ai secesiunii, declară independența regiunii. Autoritățile spaniole reacționează, însă, în forță. În aceeași seară, guvernul catalan e dizolvat. Mai mulți dintre liderii mișcării de independență, inclusiv președintele Puigdemont, fug din țară. Dintre cei care au decis să rămână, 11 sunt arestați, judecați și condamnați la nouă ani de închisoare. Abia în iunie 2021, după mai bine de trei ani de închisoare, aveau să fie grațiați.
Autoritățile spaniole au declarat public de mai multe ori că mișcarea separatistă din Catalonia este susținută de Moscova pentru a crea instabilitate în Europa. Liderii mișcării de independență au negat acuzațiile de colaborare cu Kremlinul. Cu toate acestea, Organizația de raportare a criminalității organizate și a corupției (OCCRP) a primit rapoarte de la poliția spaniolă, care citează corespondența interceptată a consilierilor lui Carles Puigdemont. În mesaje se afirmă deschis că sepatatiștii „au mizat pe Kremlin” și nu vor să-l supere pe Outin cu declarații în sprijinul lui Alexei Navalnîi sau al liderilor opoziției din Belarus.
Cum au încercat separatiștii catalani să obțină sprijinul lui Putin
În toamna anului 2017, cu câteva săptămâni înainte de referendumul pentru independența catalană, un apropiat al liderului separatist catalan Carles Puigdemont, Victor Terradellas, a vizitat Moscova, unde s-a întâlnit cu politologul Serghei Markov, fostul deputat al Rusiei Unite.
„Ne-am văzut de trei ori”, avea să declare Markov jurnaliștilor spanioli. "A vrut să contacteze autoritățile prin mine. (...) A sugerat că Rusia ar trebui să sprijine independența Cataloniei. Iar Catalonia, ca răspuns, ar putea declara că Crimeea face parte din Rusia”.
Markov susține că i-a răspuns lui Victor Terradellas că Rusia nu are nevoie de acest lucru și că nu va interveni în afacerile Cataloniei. Cu toate acestea, potrivit lui Josep Luce Alai, șeful biroului lui Puigdemont, liderii mișcării separatiste nu și-au pierdut speranța. Au colaborat cu un om de afaceri pe care autoritățile spaniole îl suspectează că lucrează pentru Servicii speciale rusești.
Corespondența secretă a separatiștilor, interceptată de anchetatori
În telefonul confiscat de la Josep Luce Alaya, un apropiat al lui Carles Puigdemont, anchetatorii au găsit corespondența acestuia cu Gonzalo Boye, un avocat al fostului președinte al Cataloniei. Alaya și Boye au discutat despre subiectele pe care Puigdemont ar trebui să le evite mai bine în declarațiile publice pentru a nu pierde sprijinul rus. De exemplu, în august 2020, Puigdemont și alți 25 de europarlamentari au trimis o scrisoare deschisă președintelui american de atunci Donald Trump prin care îi cereau să-l grațieze pe Edward Snowden. Acest lucru a stîrnit iritarea lui Alaya.
– În opinia mea, scrisoarea în apărarea lui Snowden a fost foarte riscantă din partea președintelui, i-a scris Alaya lui Boye.
– A fost trimis în America, nu în Rusia, a spus avocatul lui Puigdemont. – Știi că îl susțin pe Snowden, dar pe tema lui Navalny: trebuie să mergi cu grijă, treptat, – spune Alaya. – Rușii ajută acest lucru. Un avocat rus ne-a spus că această [scrisoare] a fost bine primită [în Rusia] ”, a scris Boye. – Cacă mizăm pe Kremlin, atunci trebuie să o luăm în serios.
Ulterior, Alaya i-a scris avocatului lui Puigdemont ce alte subiecte ar trebui să evite fostul lider separatist catalan.
– Uite, aceasta este trinitatea principală. Belarus – Snowden – Navalnîi. În orice moment, poate apărea tweet-ul președintelui în sprijinul lui Navalny – a scris Alaya. – Da, principala problemă este Belarusul … pentru poziția noastră”, a răspuns Boye. – Și ne va ucide. Nici un cuvânt despre Navalnîi. „Mai bine spune-i [lui Puigdemont] chiar acum”, a spus Boye.
Câteva ore mai târziu, Alaya a scris că a transmis informația fostului lider separatist al Cataloniei:
– I-am spus că Moscova se află acum într-o poziție dificilă, iar principala problemă a lui Putin este această nefericită trinitate.
În septembrie 2020, Alaya și Boye au fost din nou obligați să discute subiectele Navalny și Belarus din cauza unui tweet în care Puigdemont și alți delegați catalani la Parlamentul European au anunțat vizita Svetlana Tikhanovskaya la Bruxelles.
–Trebuie să le spun rușilor că aruncăm doar praf în ochi”, a scris Boye. - Trebuia deja să-i avertizez despre scrisoarea despre Navalnîi. Și acum și asta, – s-a indignat . -Da, și trebuie să venim cu o explicație plauzibilă pentru prietenii noștri”, a scris Boye.
Nu se știe despre ce „scrisoare despre Navalnăi” vorbea Alaya, dar luna următoare, când discutau despre un potențial interviu cu un jurnalist rus, Alaya și Boye au decis că este mai bine să nu se vorbească despre opozantul lui Putin
– Jurnalistul meu de la Moscova, Chesnokov (aparent, se referă la Edward Chesnokov, editor adjunct al departamentului de politică internațională al Komsomolskaya Pravda, n. r.), începe să lucreze și el pe canalul de știri Nezygar. [Canalul] are 350.000 de abonați. El este responsabil în Rusia. El mă invită să public un interviu cu patru întrebări pentru președintele Puigdemont. Ce crezi? Cheltuieli? – a întrebat Alaya. – Da, acum este momentul, răspunse Boye. – Voi fi de acord asupra problemelor. Cred că este mai bine să nu vorbim despre Navalnîi, – a precizat Alaya. – Desigur, niciun cuvânt despre Navalny, a fost de acord Boye. – Și nici despre sancțiunile împotriva Rusiei. – Desigur. „Trebuie să găsim o întrebare interesantă pentru cititorul rus”, a scris Alaya. – Trebuie să facem o analiză a direcției către care se îndreaptă UE – atât. Și, de asemenea, despre punctele slabe și provocările cu care se confruntă UE … Principalul lucru este să le evităm pe cele care îi pot enerva pe ruși, – a răspuns Boye.
Legăturile de la Moscova ale separatiștilor de la Barcelona
Agențiile de aplicare a legii spaniole au găsit, de asemenea, în telefonul lui Josep Lews Alaya corespondența cu Evgheni Primakov, șeful Rossotrudnichestvo, o agenție de stat a cărei misiune principală este consolidarea influenței umanitare a Rusiei în lume. „Vești bune de la Moscova”, îi scria Alaya în iunie 2020 lui Puigdemon despre numirea lui Primakov în funcția de șef al Rossotrudnichestvo. Într-unul dintre mesajele sale, Alaya i-a trimis lui Primakov un link către un articol dintr-un ziar catalan despre Rusia.
–Sper că va ajuta la arătarea realității pe deplin, inclusiv dintr-o perspectivă rusă”, i-a scris Alaya lui Primakov. – Vești grozave, Josep, și o treabă grozavă! Multumesc mult, multumesc mult! Modul în care instituția politică europeană ignoră toate acele lucruri represive care li se întâmplă rușilor în Ucraina este cu adevărat dezgustător – standarde duble la fel ca acestea. Știți asta mai bine decât mine, având în vedere ce se întâmplă în Catalonia “, a răspuns Primakov.
Ulterior, Alaya i-a trimis capturi de ecran ale acestei corespondențe lui Gonzalo Boye, avocatul lui Puigdemont.
-Evgheni Primakov, mâna dreaptă a lui Putin în Kremlin pentru relații internaționale”, a explicat Alaya. – Bine! „Vă rugăm să eliminați [captura de ecran]”, a avertizat Alaya. – O să o fac. – Au trecut doar două luni de când Putin l-a numit noul director al Rossotrudnichestvo. Unii spun că are mai multă putere decât ministrul de externe, a scris Alaya. Aveam nevoie de oxigen [în comunicarea] cu Moscova”, a răspuns Boye. „Fără îndoială, ar trebui să mergem și în întâmpinarea lor”, a scris Alaya. „Când sunt zboruri, vom merge”, a răspuns Boye.
Raportul poliției spaniole menționează, de asemenea, legătura lui Alaya cu Alexander Dmitrenko, un om de afaceri rus care locuiește în Spania. Alaya îl numește pe Dmitrenko „propriul său om” în Rusia și spune că „va ajuta la deschiderea multor uși la Moscova”. În februarie 2020, Dmitrenko a devenit coproprietar al AA Plus Wealth Management, o firmă din Londra. Partenerul lui Dmitrenko în această companie a fost Artem Lukoyanov, fiul adoptiv al lui Vladislav Surkov, fost asistent al președintelui Rusiei.
Cu toate acestea, Dmitrenko nu este doar un om de afaceri. Potrivit autorităților spaniole, el lucrează pentru serviciile de informații rusești și criminalitatea organizată. Acest lucru se afirmă într-un răspuns scris pe care Ministerul Spaniol al Justiției l-a trimis lui Dmitrenko.
„Există dovezi ale activității sale deliberate pentru serviciile de informații rusești”, spune documentul . „În plus, a fost dezvăluită o legătură între acest bărbat și unii dintre liderii unei organizații criminale internaționale de origine rusă, pentru care îndeplinește și diverse misiuni”.
Într-un interviu acordat portalului catalan El Mon, Dmitrenko a negat toate acuzațiile. „Este doar o prostie”, a spus el. – Se spune că lucrez pentru serviciile speciale … Lucrez pentru mine și pentru nimeni altcineva. De asemenea, se presupune că îndeplinesc „ordinele” reprezentanților crimei organizate … execut doar ordinele rudelor mele. Și nu am făcut nimic rău Spaniei, Cataloniei sau oricărei alte societăți”.
Puigdemont rămâne o problemă pentru Spania
Exilat în Belgia de la tentativa de secesiune din 2017 pentru a scăpa de urmărirea penală , Carles Puigdemont nu a beneficiat de graţierea acordată la sfârşitul lui iunie celor nouă separatişti închişi în Spania. Mișcarea pentru independență e în continuare activă, ceea ce face ca guvernul spaniol al socialistului Pedro Sanchez să vrea să-l aducă pe Puigdemont în Spania pentru a fi judecat, notează Ziarul de Gardă.