Planeta în alertă. Al Treilea Război Mondial ar putea fi declanșat în orice moment. 150 de avioane, activate

Planeta în alertă. Al Treilea Război Mondial ar putea fi declanșat în orice moment. 150 de avioane, activate Sursa: Pixabay

Mass-media de stat chineză a avertizat că amenințarea cu Al Treilea Război Mondial este „reală” și că „poate fi declanșat oricând”, întrucât relațiile dintre China și Taiwan s-au înrăutățit și tensiunile militare dintre cele două țări au crescut la maxim în ultimii 40 de ani.

Cu câteva ore înainte de incursiuni, s-a raportat că portavionul HMS Queen Elizabeth a intrat în disputa Mării Chinei de Sud, unde China pretinde ca sunt ape teritoriale.  De precizat că exercițiul comun cu nave de război din șase țări diferite a continuat în weekend, pe fondul tensiunilor sporite dintre Taiwan și China.

Anexarea Taiwanului de către China ar declanșa “consecințe catastrofale”, care ar putea perturba pacea din regiune, a transmis președintele Tsai Ing-wen. Oficialul spune, de asemenea, că Taiwanul va face tot ce este necesar pentru a se apăra, în cazul unei amenințări. Declarațiile au fost făcute, după ce China a trimis 56 de avioane spre Zona de Identificare a Apărării Aeriene din sud-vestul Taiwanului.

Taiwanul a observat 150 de avioane militare chineze care au pătruns în ultimele patru zile în spaţiul aerian taiwanez

Activităţile militare chineze s-au intensificat în contextul Zilei Naţionale a Chinei. Administraţia de la Beijing consideră Taiwanul teritoriu chinez şi a avertizat că ar putea utiliza forţa militară pentru menţinerea suveranităţii. Administraţia de la Taipei susţine că Taiwanul este independent şi avertizează că îşi va apăra democraţia şi libertăţile.

Ne puteți urmări și pe Google News

Într-o intervenție pentru revista Foreign Affairs, președintele taiwanez Tsai Ing-wen a avertizat că vor urma consecințe „catastrofale” pentru pace și democrație în Asia dacă insula ar cădea în mâinile Chinei.

“Țările lumii ar trebui să aibă în vedere că, dacă Taiwanul cade, consecințele ar fi catastrofale pentru pacea din regiune și sistemul de alianțe democratice. Ar semnala că în competiția globală de valori de astăzi, autoritarismul are controlul asupra democrației“, a scris Tsai, citată de BBC. Aceasta a mai adăugat că, deși Taiwanul nu vrea o confruntare cu China, va „face tot ce este necesar pentru a se apăra”.

Potrivit unui articol apărut în publicația Global Times, susținută de guvernul de la Beijing, înțelegerea secretă dintre SUA și Taiwan a fost atât de „nerușinată” încât întreaga situația este pe punctul de a pierde șansa oricăror negocieri.

Același articol notează că poporul chinez este pregătit să susțină războiul total împotriva Statelor Unite care au declarat că vor asista Taiwanul în menţinerea unei capacităţi suficiente de autoapărare: Al Treilea Război Mondial ar putea fi declanșat în orice moment.

Nou record al numărului de zboruri zilnice ale avioanelor de război deasupra Taiwanului

Cea mai recentă incursiune chineză în spațiul aerian taiwanez a inclus 34 de avioane militare J-16 și 12 bombardiere H-6 cu capacitate nucleară, care au zburat în apropierea insulelor Pratas, controlate de Taiwan, potrivit unei hărți furnizate de guvernul taiwanez. Alte patru aeronave militare au fost reperate luni, totalul ajungând la 56 de avioane într-o singură zi.

Cerem autorităților de la Beijing să oprească imediat acțiunile sale provocatoare și iresponsabile, a declarat un oficial taiwanez. Taiwanul nu va face niciodată compromisuri și nu va ceda amenințărilor, a adăugat el.

Relaţiile dintre Taiwan şi China au devenit mai tensionate după ce preşedintele chinez Xi Jinping a cerut Taiwanului, în ianuarie 2019, reunificarea cu China, cu forţa dacă este necesar.

Statele Unite menţin angajamentele de apărare a Taiwanului

Statele Unite au denunţat activităţile militare chineze şi au transmis mesaje clare privind angajamentele solide de apărare a Taiwanului. SUA au relaţii neoficiale cu Administraţia proindependenţă din Taiwan şi tocmai au aprobat vânzarea unor sisteme antiaeriene în valoare de 750 de milioane de dolari, spre furia Beijingului.

La Washington, secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki, a spus: Îndemnăm Beijingul să înceteze presiunea sa militară, diplomatică şi economică şi constrângerea împotriva Taiwanului.

Şi avem un interes permanent pentru pace şi stabilitate în Strâmtoarea Taiwan. De aceea vom continua să asistăm Taiwanul în menţinerea unei capacităţi suficiente de autoapărare, a mai declarat Psaki într-un briefing de presă.

Consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan, va purta discuții cu diplomatul de vârf al Chinei, Yang Jiechi, în Elveția, miercuri, pe fondul tensiunilor crescute dintre cele două mari economii ale lumii pentru o serie de probleme, inclusiv Taiwan. Va fi prima întâlnire față în față a lui Sullivan cu Yang,  potrivit Independent.